پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس

دستگاه‌های تحت سیستم‌ عامل لینوکس به‌خاطر داشتن انعطاف‌پذیری و امنیت زیاد، محبوبیت زیادی دارند، اما برای بیشتر شدن امنیت‌شان احتیاج به فایروال دارند. فایروال مثل یک نگهبان عمل می‌کند که مانع ورودهای غیرمجاز می‌شود و فقط ترافیک مجاز را قبول می‌کند. در این مقاله دوران آکادمی شما را با اصول پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس آشنا خواهد کرد.

دوره های آموزشی Linux دوران آکادمی

دوران آکادمی برگزارکننده دوره های آموزشی لینوکس

فایروال چیست؟

به زبان ساده، فایروال ابزاری‌ست که دستیابی به اطلاعات سیستم شما به وسیله شبکه را مدیریت می‌نماید. فایروال‌ها قوانینی ایجاد می‌کنند که ورود و خروج هرگونه ترافیکی به شبکه را کنترل می‌نمایند. همچنین نقش بسیار مهمی در محافظت امنیتی سیستم‌ها دارند. مثلاً اگر فایروال را به در ورودی یک خانه تشبیه کنیم، فقط اشخاصی که مجوز ورود دارند می‌توانند از این در وارد ساختمان گردند.

دلیل اهمیت فایروال‌ها در لینوکس؟

سرورها و شبکه‌های مهم و اغلب سازمانی از سیستم عامل لینوکس استفاده می‌کنند، به همین علت امنیت در این سیستم‌ها اهمیت بالایی دارد. فایروال‌ها نخستین لایه حفاظت امنیتی در مقابل تهدیدات سایبری می‌باشند و با پیکربندی درست آن‌ها، خواهید توانست از ورودهای غیر مجاز و ممنوع جلوگیری نمایید.

ابزارهای پیکربندی فایروال در لینوکس

پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس

جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دوره‌ها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.

پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس

iptables

یک ابزار قدیمی اما پرقدرت می‌باشد که برای ساماندهی دقیق‌تر قوانین فایروال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس

Firewalld

این ابزار به‌صورت دیفالت در بسیاری از توزیع‌های لینوکس نصب است و در کل مدیریت ساده‌ای نیز دارا می‌باشد.

پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس

ufw (Uncomplicated Firewall)

این ابزار خصوصاً برای تازه‌کارها ساخته شده است و رابط کاربری بسیار ساده‌ای دارد.

نحوه پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس؟

پیکربندی فایروال ها در لینوکس چند گام آسان دارد که شما خودتان نیز قادر خواهید بود که به‌سادگی از آن‌ها پیروی کنید. این مراحل در ابزارهای مختلف هم شبیه به هم است، فقط تفاوت‌هایی کوچکی در آن‌ها دیده می‌شود.

1. نصب ابزار مناسب

ابتدا ابزاری که می‌خواهید را نصب کنید. ممکن است هر توزیع لینوکس خودش ابزار خاصی را به‌شکل پیش‌فرض داشته باشد. در شرایطی که این ابزار نصب شده نباشد، باید آن را به‌وسیله مدیریت بسته نصب نمایید.

2. تنظیم قوانین اولیه

در این مرحله باید به تعریف قوانینی بپردازید که دسترسی‌ها را محدود می‌نماید. این قوانین تعیین می‌نمایند که کدام ترافیک‌ها کجاز به ورود و خروج خواهند بود. به‌عنوان نمونه، می‌توانید ترافیک ورودی به شبکه خود را فقط به ارتباطات ایمن مثل SSH محدودیت دهید.

3. فعال‌سازی فایروال

بعد از اینکه دستعورات قوانین را صادر کردید، فایروال‌تان را فعال نمایید. این مرحله، دسترسی‌هایی را که نمی‌خواهید را کنترل می‌نماید و سیستم را در مقابل تهدیدات و حملات ایمن نگه می‌دارد.

4. بررسی‌ها و به‌روزرسانی

با به مرور زمان، لازم است که قوانینی را که برای فایروال تنظیم کرده‌اید را رسیدگی مجدد کنید. به این علت که همواره تخدیدات جدیدی وارد دنیای امنیت سایبری می‌شوند و دلیل دیگر اینکه ممکن است تغییراتی در شبکه داده شود. بنابرین احتمال دارد که نیاز باشد تا قوانین را مورد تغییر قرار دهید.

با دوران آکادمی برنامه‌نویسی را حرفه‌ای آموزش ببینید و متخصص شوید.

مثال‌هایی برای قوانین فایروال ها در لینوکس

تنظیمات فایروال با توجه به نیازهای هر شبکه‌ای متفاوت است اما با این وجود، در اینجا به بعضی قوانین عمومی اشاره شده است که به احتمال قوی برای تازه‌کارها مفید خواهد بود:

مجاز کردن ترافیک SSH

این قانون به کاربران اجازه می‌دهد تا از راه پروتکل SSH به سرور دسترسی داشته باشند.

مسدود کردن دسترسی به پورت‌های حساس

احتمال دارد بعضی از پورت‌های شبکه  هدف حملات سایبری قرار گیرند؛ مسدود کردن این پورت‌ها تا حدود زیادی باعث افزایش امنیت می‌شود.

باز کردن بعضی پورت‌های برای سرویس‌هایی معلوم

در حالتی که سرویس خاصی در حال اجرا شدن روی سیستم است، امکان این برای شما وجود دارد تا پورت آن را باز کنید که دسترسی به آن مقدور باشد.

نکاتی برای پیکربندی فایروال

اگر بخواهیم از ابتدایی‌ترین سطوح لایه‌های آموزشی نکاتی را بگوییم بهتر است به موارد زیر اشاره کنیم:

  • قوانین را خیلی پیچیده ننویسید: در گام‌های اول فقط قوانینی را تعریف کنید که جزو الزامات می‌باشند.
  • پیکربندی دیفالت را مجدد بررسی کنید: بعضی از توزیع‌های لینوکس دارای تنظیمات پیش‌فرض فایروال هستند؛ پیشنهاد می‌شود تا آن‌ها را دوباره بررسی کنید تا پاسخگوی نیازهای شما باشند.
  • به‌روزرسانی مستمر قوانین: هر از چندگاهی قوانین فایروال را به‌روز رسانی نمایید تا از تهدیدات تازه‌ای که از آن‌ها بی‌خبر اید در امان بمانید.

پیکربندی فایروال‌ها در لینوکس یکی از قدم‌های پایه‌ای برای حفاظت از امنیت شبکه و در کل سیستم است. اهمیت این موضوع خصوصاً برای سرورها و سیستم‌های شبکه پررنگ تر است و کمک می‌کند تا سیستم شما در برابر دسترسی‌های ممنوعه و تهدیدات‌های سایبری محافظت شود. اگر درپی یادگیری بیشتری در این مورد هستید، پیشنهاد می‌کنیم در دوره‌های آموزش لینوکس در دوران آکادمی شرکت کنید تا با اصول و مبانی پیشرفته‌تر آشنا شوید و دانش خود را ارتقاع دهید.

بیشتر بخوانید :