استارلینک چیست و چه زمانی در ایران عرضه می شود؟
استارلینک چیست؟ استارلینک پروژه ای است که با استفاده از شرکت اسپیس ایکس صورت می گیرد. هدف از آن، آماده سازی اینترنت در تمام نقاط کره زمین و حتی در فضا است. این شرکت از طریق تعداد زیادی ماهواره که در اطراف زمین قرار دارند، می توانند تمام نقاط زمین را از وجود شبکه بزرگ اینترنت بهره مند کنند. با توجه به اینکه اینترنت نقش مهمی در زندگی افراد دارد، امروزه تلاش های زیادی برای فراگیری از آن صورت گرفته است. اگر قصد آشنایی بیشتر با این پروژه را دارید، تا پایان ما را همراهی کنید.
تاریخچه استارلینک چیست؟
شرکت تولید کننده این پروژه و ماهواره که اسپیس ایکس است، در سال 2018 اولین ماهواره خود را با عنوان تن تن A و تن تن B به فضا پرتاب کرد. این ماهواره ها به حالت تستی در مدار زمین واقع شدند و آزمایشات بسیار زیادی بر روی آن ها صورت گرفته است. در نهایت پس از چند ماه تحقیق، دوباره 60 عدد ماهواره دیگر به فضا پرتاب کردند. این ماهواره ها جهت آزمایش و تست در فضا قرار گرفتند. اما آن ها نیز امروزه از دور خارج شده اند و به صورت آهسته به داخل جو زمین ورود پیدا می کنند.
تمام تلاش ها در زمینه اینترنت استارلینک برای این است که هزینه های تمام شده در حوزه ماهواره خود را کاهش دهند. در غیر این صورت استارلینک به عنوان اولین و بهترین فناوری و تکنولوژی فعالیت نمی کند. قبل از استارلینک، ماهواره های ایریدیوم که تقریبا عملکردی شبیه به استارلینک داشتند و قبل از آن به عنوان کم هزینه ترین ماهواره های دنیا در زمینه اینترنت بودند، برای هر ماهواره هزینه ای حدود 5000 دلار در بر داشت. این در حالی است که این هزینه در ماهواره های استارلینک به حدود 20 برابر کمتر کرده است و هزینه هر ماهواره مبلغی حدود 250 دلار در نظر گرفته شده است.
اینترنت استارلینک چیست؟
کلمه استارلینک (Starlink) از شرکت اسپیس ایکس و شبکه فضایی هم نام آن ایجاد شده است. این واژه به گروهی از ماهواره های مبتنی بر شبکه گفته می شود. این شبکه ماهواره ای تقریبا از 3000 ماهواره با اندازه کوچک تشکیل شده است که در مدار کره زمین در حال حرکت هستند. با توجه به اینکه پروژه اینترنت استارلینک تا به امروز در حال توسعه بوده است و طرح بتا آن فقط در شهرهای شمال غربی ایالات متحده قابل استفاده می باشد، اما توجه اکثر افراد را به خود جلب کرده است.
استارلینک قادر است که دسترسی به اینترنت را در تمام نقاط از کره زمین امکان پذیر کند. هدف از اجرا این پروژه ایلان ماسک این است که چند هزار ماهواره کوچک به فضا ارسال شوند و در قسمت مدار پایینی زمین واقع شوند. پس از آن همین ماهواره ها می توانند اینترنت را با سرعت بالایی به تمام نقاط زمین ارسال کنند.
پیشنهاد ما : آموزش دوره Java SE
تفاوت اینترنت ماهواره ای Starlink با اینترنت عادی
ماهواره های امروزی استارلینک و سایر شرکت ها در مدار GEO واقع شده اند و فاصله آن ها تقریبا 36000 کیلومتر از زمین است. در این مدار، اطلاعات با تاخیری معادل 240 میلی ثانیه به کاربران ارسال می شود. این تاخیر، موجب می شود تا اینترنت ماهواره مدار GEO برای بازی ها و مکالمه تصویری گزینه ای مناسب محسوب نشود. همچنین سرعت چرخیدن این ماهواره تقریبا با زمین برابر است، در این صورت افراد به ماهواره ای در مکانی ثابت در آسمان دسترسی پیدا می کنند. این موضوع موجب می شود که پهنا باند و سطح تحت پوشش این ماهواره بر روی زمین محدود باشد.
اما در شرکت اسپیس ایکس، تا به امروز بیش از 1700 ماهواره به کار رفته است. این به معنی حلقه ای از ماهواره ها به دور زمین و پهنا باند بیشتر و پوشش جهانی اینترنت ماهواره ای استارلینک است. ماهواره های استارلینک در مداری با فاصله 550 کیلومتری از زمین قرار دارند. این به معنا افزایش سرعت و کاهش تاخیر تا 3.6 میلی ثانیه است که گزینه ای مناسب برای بازی های آنلاین و ارتباطات تصویری است.
سرعت اینترنت استارلینک
امروزه اینترنت و سرعت آن در زندگی مردم اهمیت فوق العاده بالایی دارد. با توجه به اینکه اکثر کارهای روزمره توسط اینترنت انجام می شود، پس سرعت آن در انجام کارها بسیار تاثیر گذار است. همین موضوع، امروزه شرکت های بسیار زیادی در جهان وجود دارند که قصد دارند اینترنت پر سرعت را در تمام نقاط راه اندازی کنند. با توجه به اینکه ماهواره های استارلینک اسپیس اکس در مدار پایینی و در فاصله ۵۶۰ کیلومتری از زمین قرار دارند، به همین دلیل فاصله چندان زیادی ندارند.
اسپیس اکس ادعا می کند که تأخیر تقریبا بین ۳۵ تا ۳۵ میلی ثانیه است. پس با توجه به این موضوع سرعت اینترنت استارلینک برای انجام بیشتر کارهای اینترنتی، مانند تجربه بازی های آنلاین، بسیار مناسب است. سرعت دانلود با استفاده از این اینترنت می توان سرعت دانلود بسیار بالایی را تجربه کرد و تقریبا ۱ گیگا بایت بر ثانیه تخمین زده شده است. اسپیس اکس تا به امروز اطلاعات مربوط به سرعت دانلود را در اختیار کاربران خود قرار نداده است.
مزیت های اینترنت استارلینک چیست؟
امروزه مردم در اکثر موارد کارهای خود را با استفاده از اینترنت انجام می دهند. به همین دلیل سرعت آن بسیار حائز اهمیت است و تلاش می کنند تا بتوانند به اینترت پرسرعت دسترسی داشته باشند. همراه با طرح پروژه این اینترنت، امید مردم برای دسترسی به اینترنت پر سرعت افزایش پیدا کرده است. اما باید منتظر بمانیم تا متوجه شویم که این سطح از سرعت و قابلیت دسترسی و تفاوت های اینترنت استارلینک با سایر اینترنت های دیگر به واقعیت تبدیل می شود یا خیر. چرا که اکثر شرکت های ماهواره ای که اینترنت را ارائه می دهند، مکان های خارج از محیط جغرافیایی را پوشش می دادند.
ماهواره های قدیمی که اینترنت را ارائه می دادند، در مدار GO یا مدار زمین به صورت ثابت با فاصله بیشتر از ۳۵ هزار کیلومتری و تقریبا بر روی مدار استوا قرار گرفته بودند. یکی از مزیت های مهم اینترنت استارلینک، میزان سرعت گردش این ماهواره ها است که سرعتی تقریبا برابر با سرعت گردش زمین دارد؛ بنابراین دیش های گیرنده اینترنت در زمین به شکل ثابت نصب می شوند.
معایب اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست؟
برخلاف اینکه اینترنت مزیت های بسیار زیادی دارد، ممکن است که معایبی نیز به همراه داشته باشد. در کل اینترنت از نقش بسیار مهمی در زندگی برخوردار است و سرعت پایین آن می تواند مشکل ساز باشد. در اواخر سال 2021 میلادی تعدادی ماهواره هایی که در حال استارلینک هستند، به بیش از هزار عدد رسیده است. پایان فاز اول این پروژه، تعداد ماهواره ها از چهار هزار عدد نیز بیشتر شده است.
اما افزایش تعداد ماهواره هایی که در جو زمین هستند، نگرانی زیادی را برای طرفداران محیط زیست و ستاره شناسی ایجاد کرده است. به عنوان مثال تعداد زیادی از این ماهواره ها ممکن است در کار رصد خانه ها مشکلات متعددی را به وجود آورند. به همین دلیل افراد در رابطه با این موضوع دغدغه و نگرانی های بسیار زیادی دارند. همچنین اگر ماهواره ای کارایی خود را از دست دهد، به زباله فضایی تبدیل می شود.
اینترنت استارلینک در چه کشورهایی راه اندازی شده است؟
این اینترنت در اختیار کشور آمریکا قرار دارد. تمام نقاط این کشور حتی روستاها و مکان های دورافتاده این کشور نیز از اینترنت جهانی و استارلینک برخوردار هستند. هیچ فرقی ندارد زیرساختی هایی در آن قسمت ایجاد شده است یا نه و افراد در هر حالت می توانند با پرداخت هزینه تجهیزات استارلینک، به این اینترنت پرسرعت و جهانی دسترسی پیدا کنند.
علاوه بر آمریکا، در دنیا کشورهای بسیار زیادی از اینترنت استارلینک استفاده می کنند. در حال حاضر تقریبا حدود 40 کشور که جزو کشورهای اروپایی محسوب می شوند، از این اینترنت بهره مند شده اند. علاوه بر این حتی بخش های پرجمعیت استرالیا نیز از این نوع اینترنت برخوردار هستند. شرکت اسپیس ایکس در تلاش است که پروژه اینترنت خود را در سراسر جهان گسترش دهد.
بیشتر بخوانید:اینترنت HFC چیست؟
اینترنت استارلینک چه زمانی عرضه می شود؟
در حال حاضر پروژه استارلینک در حالت آزمایشی قرار دارد. اما ایلان ماسک، مدیر شرکت اسپیس ایکس امید اقدامات لازم را انجام داده است تا پایان تابستان این اینترنت به طور آزمایشی خارج شود. با توجه به آماری که تا به امروز ثبت شده است، استارلینک تاکنون 10 هزار کاربر آزمایشی را در اختیار دارد. همچنین 500 هزار کاربر سفارش خود را برای خرید خدمات این اینترنت ماهواره ای به صورت پیش فروش ثبت کرده اند.
البته تا امروز اسپیس ایکس از سوی دولت آمریکا، برای فراهم سازی اینترنت در مکان های دور افتاده آمریکا، مبلغ 856 میلیون دلار جایزه دریافت کرده است که باعث شده این پروژه به گزینه ای سود آور تبدیل شود. در حالت کلی با توجه به گفته های اسپیس ایکس، اینترنت ماهواره ای استارلینک تا انتها سال میلادی به شکل عمومی در اختیار کاربران قرار می گیرد. با توجه به عملکرد های این شرکت، راه اندازی این پروژه در آینده امکان پذیر می شود.
سخن پایانی
استارلینک برای دسترسی به اینترنت در تمام دنیا و حتی در مکان های دورافتاده و در روستاها که دسترسی کامل به اینترنت ندارند، بسیار مناسب است. در کل استارلینک یک فناوری اینترنت می باشد که خدمات اینترنتی را در سطح جهان فعال کرده است. این روش، راهی جدید و کاربردی برای دسترسی به اینترنت محسوب می شود. جالب است بدانید دسترسی به اینترنت از زمان های گذشته تا به امروز امکان پذیر بوده است، اما به شکل همگانی و گسترده در اختیار تمام مردم دنیا قرار نمی گرفت.
پیشنهاد ما:
دیدگاهتان را بنویسید