برنامه نویسی Small Basic
برنامه نویسی Small Basic به معنی ساخت نرم افزارهای کامپیوتری با استفاده از زبانهای برنامهنویسی است. همانطور که ما به زبان فارسی، انگلیسی و یا فرانسوی صحبت با هم مکالمه میکنیم، کامپیوترها نیز میتوانند برنامههایی که به زبانهای خاص آنها نوشته شدهاند را اجرا کنند. در ابتدا تنها چند زبان برنامهنویسی محدود وجود داشتند و یادگیری آنها ساده بود. اما به مرور زمان و با پیچیدهتر شدن کامپیوترها و نرمافزارها، زبانهای برنامهنویسی نیز به سرعت تکامل یافتند و مفاهیم پیچیدهتری را شامل شدند. در نتیجه یادگیری بسیاری از زبانهای برنامهنویسی امروزی برای افرادی که تازه وارد این حوزه میشوند سخت است و ممکن است آنها از ادامه دادن مسیر ناامید کند.
Microsoft Small Basic یک زبان برنامهنویسی است که به منظور ساده سازی و مفرح کردن برنامهنویسی طراحی شده است. میتوان گفت که هر کسی که علاقه به برنامهنویسی دارد میتواند با Small Basic این مسیر را آغاز کند تا با ادیتور، محیط یکپارچه توسعه (IDE) و منطق برنامهنویسی آشنا شود و بیاموزد که چگونه یک برنامه را اجرا کند.
این زبان یک زبان برنامه نویسی، مفسر (interpreter) و IDE (Integrated Development Environment) است که نسخه ساده شده زبان برنامه نویسی Basic. این IDE یک محیط برنامه نویسی ساده شده با عملکردهایی مثل هایلایت کردن سینتکسها، تکمیل کد هوشمند و دسترسی به اسناد از داخل ادیتور را ایجاد کرده است. این زبان برنامه نویسی تنها 14 کلمه کلیدی دارد.
تاریخچه برنامه نویسی Small Basic
مایکروسافت، Small Basic را در سال 2008 معرفی کرد و اولین نسخه پایدار آن در سال 2011 وارد بازار شد. در مارس سال 2015 مایکروسافت نسخه 1.1 آن را منتشر کرد که در این نسخه باگ نرمافزاری آن رفع شده و به .NET Framework نسخه 4.5 ارتقا داده شد و به اولین نسخهای تبدیل شد که با ویندوز XP سازگار نبود. نسخه 1.2 Small Basic نیز در مدت کوتاهی بعد از نسخه 1.1 منتشر شد که شامل ویژگیهای جدیدی میشد. در این آپدیت، کلاسهایی به منظور کار با سنسور کینکت افزوده شد، تعداد زبانهای پشتیبانی شده در دیکشنری اشیاء آن افزایش یافت و همچنین تعدادی از باگهای آن نیز برطرف شد.
کتابخانه ها در Small Basic
کتابخانه استاندارد
این کتابخانه شامل کلاسهای پایه برای ریاضیات، کنترل string و ورودی/خروجی به همراه برخی کلاسهای خاصتر میشود که به منظور خوشایندتر کردن یادگیری طراحی شدهاند. کلاس Turtle Graphics، کلاس بازیابی تصاویر از Flickr و کلاسهایی به منظور کار با سنسورهای کینکت، برخی از نمونههای آن هستند. به منظور آسانتر کردن استفاده از این کلاسها، آنها ساده شدهاند.
بیشتر بخوانید: انواع برنامه نویسی
کتابخانههای جانبی
Small Basic اجازه استفاده از کتابخانههای جانبی را نیز میدهد. این کتابخانهها باید به زبان سازگار با CLR نوشته شده باشند و باینریهای Compile شده نیز باید با ورژن .NET Framework سازگاری داشته باشند. کلاسهای کتابخانه باید ایستا بوده، با یک Attribute خاص علامت گذاری شده باشند و نوع خاصی از داده را استفاده کنند.
رابط کاربری Small Basic
رابط کاربری Small Basic از سه بخش ادیتور، نوار ابزار و پنل راهنما تشکیل شده است. وقتی برای اولین بار این نرمافزار رو باز میکنید با پنجرهای مانند تصویر زیر مواجه میشوید
ادیتور Small Basic
در قسمت ادیتور برنامه، کد برنامه توسط کاربر نوشته میشود. یکی از امکانات این نرمافزار وجود Intellisense Helper است. وقتی در پنجره ادیتور عبارتی را تایپ میکنید، پنجره کوچکی در کنار متن باز میشود که Intellisense Helper نام دارد. این پنجره تعدادی دستور را پیشنهاد میکند که از بین آنها میتوانید گزینه مد نظر خود را انتخاب کنید.
پنل راهنما در برنامه نویسی Small Basic
پنل راهنما در سمت راست پنجره نرمافزار Small Basic قرار دارد. در صورتی که کاربر کدی را در قسمت ادیتور وارد کند، در این قسمت مواردی که بعد از آن کد قابلیت استفاده را دارند به کاربر نمایش داده میشود. به عنوان مثال اگر در پنجره ادیتور دستور GraphicsWindow تایپ شود، گزینههایی که در تصویر زیر مشاهده میکنید به کاربر نمایش داده میشود.
نوار ابزار Small Basic
در نوار ابزار بالای صفحه برخی از ابزارهای عمومی که در سایر نرمافزارها نیز مورد استفاده قرار می گیرد، وجود دارد. یکی از بخشهای نوار ابزار بخش Web است که در این قسمت دو گزینه Publish و Import وجود دارد. با کلیک بر روی Publish نسخهای از برنامه نوشته شده توسط کاربر به صورت تحت وب بر روی وبسایت ایجاد شده و لینک آن به کاربر داده میشود و این امکان را میدهد تا کاربر نرمافزار خود را در آن اجرا کند و یا از طریق این لینک با دیگران به اشتراک بگذارد. گزینه Import این امکان را میدهد تا کاربر با استفاده از کدی که در زمان Publish دریافت کرده است، مجددا به کدهای نرمافزار دسترسی پیدا کند.
در بخش Program نیز دو گزینه Run و Graduate قرار دارد. گزینه Run که با کلید میانبر F5 نیز فعال میشود، جهت اجرای برنامه در محیط Small Basic است. گزینه Graduate نیز به کاربر اجازه میدهد تا هر برنامه Small Basic را به معادل Visual Basic آن تبدیل کند تا بتواند از قابلیتهای Visual Basic جهت تکمیل و تقویت برنامه نوشته شده خود استفاده کند.
پیشنهاد ما : آموزش برنامه نویسی .NET
Keywords
Small Basic شامل 14 Keyword است که عبارتند از:
Else, ElseIf, EndFor, EndIf, EndSub, EndWhile, For, Goto, If, Step, Sub, Then, To, While
در زیر برخی از این موارد را معرفی میکنیم:
If, Then, Else, EndIf
این کلمات برای اجرای دستورات شرطی در برنامه مورد استفاده قرار می گیرند. کد زیر یک نمونه از دستورات شرطی است. در صورت اجرای این کد، اگر ساعت قبل از 12 ظهر باشد پیام “Good Morning World” نمایش داده میشود و اگر بعد از 12 ظهر باشد پیام “Good Evening World” نمایش داده میشود.
For, To, EndFor
For, To, EndFor در برنامهنویسی با عنوان لوپ شناخته میشود. این امکان را به شما میدهد تا به یک متغیر یک مقدار آغاز و پایان بدهید و اجازه بدهید تا کامپیوتر مقدار متغیر را افزایش دهد. هر بار که کامپیوتر مقدار متغیر را افزایش میدهد، دستور بین For و EndFor را اجرا میکند. کد زیر شمارههای بین 1 تا 24 را به ترتیب نمایش میدهد.
For i = 1 To 24
TextWindow.WriteLine(i)
EndFor
Step
اما اگر بخواهید اعداد بین 1 تا 24 به صورت یکی در میان نمایش داده شود، میتوانید از این دستور استفاده کنید.
For i = 1 To 24 Step 2
TextWindow.WriteLine(i)
EndFor
While, EndWhile
While یک متد دیگر برای لوپ است و خصوصا زمانی به کار میآید که تعداد لوپها نامشخص باشد. در این متد لوپ به میزانی تکرار میشود تا به نتیجه مورد نظر برسیم. در مثال زیر عدد صد تقسیم به دو میشود و این روند تا زمانی ادامه دارد که نتیجه کوچکتر از 1 نشود.
number = 100
While (number > 1)
TextWindow.WriteLine(number)
number = number / 2
EndWhile
دیدگاهتان را بنویسید