بلاگ
فرانت اند و بک اند دو روی یک سکه هستند. وقتی وارد یک وبسایت یا اپلیکیشن میشوید، در واقع دو بخش اصلی را پیش روی خود دارید: قسمتی آنرا می بینید و تعامل خود را با گزینههای آن برقرار میکنید (فرانت اند) و بخشی که به چشم نمیآید و در پشت سر فعال است (بک اند). این دو بخش بسیار با هم متفاوتاند، اما برای پایهگذاری و طراحی و ساخت یک وبسایت شدیداً به یکدیگر وابسته هستند. اما این تفاوت دقیقاً در چیست؟ در این مقاله دوران آکادمی قصد دارد به مقایسه فرانتاند و بکاند بپردازد و نکاتی را برای شما بازگو کند که شاید تا پیش از این آنها را جایی نخوانده باشید.
اگر به توسعه فرانتاند علاقهمند هستید و میخواهید به یک توسعهدهنده فرانتاند حرفهای تبدیل شوید، دوران آکادمی دورههای آموزشی متنوع و کاملی را ارائه میدهد. در این دورهها، شما با مفاهیم و تکنولوژیهای اصلی فرانتاند آشنا میشوید و مهارتهای لازم برای ساخت وبسایتها و برنامههای تحت وب حرفهای را کسب میکنید.
فرانت اند، ظاهر وبسایت یا اپلیکیشنی است که کاربر بهطور مستقیم با آن روبرو میشود. از رنگها، کلیدها و تصاویر گرفته تا فرمها و کارهای انیمیشنی، همه بهدست توسعهدهنده فرانتاند طراحی و کدنویسی شدهاند. زباهای برنامهنویسی که به این بخش کمک میکنند عبارتند از:
ابزارهای محبوب فرانت اند فریمورکهایی مانند React.js، Vue.js و Angular هستند.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دورهها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.
میتوان بکاند را بخش «نامرعی» وبسایت یا اپ دانست. بخشی که مسئولیت مدیریت دیتاسنتر، منطقِ برنامه و پردازش درخواستهای کاربران را برعهده دارد. با هربار کلیک روی گزینه «ورود»، اطلاعات از سمت شما به سرور ارسال میشود و در آنجا پردازش میگردد. زبانهای رایج بک اند به شرح زیر هستند:
ابزارهایی مانند MySQL، MongoDB و PostgreSQLبرای مدیریت پایگاه داده در بک اند بسیار مورد استفادهاند.
در مبحث مقایسه فرانت اند و بک اند اگر به طراحی، گرافیک و تجربه کاربری علاقه دارید، آموزش فرانت اند برای شما مناسبتر است. شما به چشمانی ریز بینتر و هنرمندانهتر نیاز دارید. یادگیری زبانهای HTML، CSS و JavaScript حداقلهای موردنیاز است. در مراحل بعدی میتوانید مثلاً سراغ React بروید. چونکه فرانت اند با گرافیک و تجربه کاربری (UX) مرتبط است، طراحان گرافیک این روزها بیشتر به سمت برنامه نویسی فرانت اند میروند.
در مقایسه فرانت اند و بک اند بهطور کلی، یادگیری برنامه نویسی فرانتاند برای مبتدیان آسانتر است، زیرا مفهومهای آن ملموستر و چشمیتر است. وقتی یک کد نوشته میشود، نتیجه آن فوراً در صفحه مرورگر دیده میشود. اما یادگیری بک اند نیاز به تفکر ذهنی و ادراک عمیقتر از منطق برنامهنویسی، پایگاههای داده و امنیت دارد.
ورود هوش مصنوعی به این دو حرفه، بسیار موثر بوده است. در فرانت اند، ابزارهایی مثل GitHub Copilot یا Figma AI طراحی رابطهای کاربری را سریعتر کردهاند. در بکاند ، استفاده از مدلهای هوش مصنوعی برای امنیت و پردازش ابَر دادهها، بیشتر شده است. اما آیا AI تهدیدی برای این مشاغل است؟ باید گفت که فعلاً در این برحه زمانی تهدیدی به حساب نمیآید زیرا توسعهدهندگان هنوز هم نیاز به مدیریت و بهبود این ابزارها دارند.
تا اواخر 2024، تقاضا برای هر دو زیاد بوده است، البته با اندکی تفاوت:
بهخاطر توسعه روزافزون فروشگاههای آنلاین و اپلیکیشنهای موبایل، تقاضا برای توسعهدهندگان فرانت اند هنوز هم زیاد است.
رشد سیستمهای کلانداده (Big Data) و یادگیری ماشینی (ML) نیز افزایش تقاضا برای بکاند را بههمراه داشته است.
اگر قصد ورود به این حرفهها را دارید، پیشنهاد میشود تا دوره آموزشی برنامه نویسی و دوره آموزشی فرانت اند در دوران آکادمی را امتحان کنید.
پیشبینی آینده کمی ریسکی و دشوار است و بیشتر به تغییرات بازار بستگی دارد. اما ورود واقعیت افزوده(AR) و واقعیت مجازی (VR) افزایش تقاضا برای توسعهدهنده فرانتاند را افزایش داده است. از طرفی، رشد کلانداده و افزایش پردازشهای پیچیده، بکاند را به جایگاهی مهم در پروژهها تبدیل کرده است. پس میتوان گفت هر دو مهارت در سالهای آینده بازار کار پر رونقی را خواهند داشت.
مقایسه فرانت اند و بک اند به استعدادها و علاقهمندیهای افراد بستگی دارد. فرانت اند برای افراد خلاق هنرمند و علاقهمندان به طراحی بصری مناسبتر است. اما بک اند برای افرادی با ذهن منطقی و تحلیلگر انتخاب بهتری خواهد بود. با ظهور و قدرت گرفتن هوش مصنوعی، داشتن تسلط بر هر دوی این دانشها، میتواند مزیت بزرگی برای فعالان این حوزه باشد. برای شروعی هدفمند، دوره آموزشی برنامه نویسی دوران آکادمی و دوره آموزش فرانت اند دوران آکادمی انتخاب خوبی خواهد بود.
بیشتر بخوانید :