soc و noc چه تفاوتی باهم دارند؟
Soc و Noc چه تفاوتی باهم دارند؟
کسب و کارها و مشاغلی که قصد دارند امنیت شبکه خود را افزایش دهند اغلب از مراکز عملیات شبکه نظیر Network Operations Center یا همان Noc و یا Security Operations Center به اختصار Soc کمک میگیرند. این دو روش شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند و نمیتوان به راحتی تفاوت آنها را تشخیص داد. اما برای اینکه یکی از آنها را انتخاب کنید، حتما لازم است با تفاوتهایی که دارند آشنا باشید. در این مقاله قصد داریم این دو مراکز عملیات شبکه را مورد بررسی قرار دهیم، پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه شوید.
مرکز انتقال امنیت Soc چیست؟
دنیای امنیت مانند دریایی بزرگ و پرتلاطم است که روز به روز تغییرات بیشتر و پیشرفتهای مختلفی را تجربه میکند. حملات هکری متعددی که بارها در این بستر اتفاق افتاده، نشان میدهد که شرکتهای زیادی با خطر حملات سایبری روبهرو هستند و باید تمهیداتی را در این زمینه در نظر بگیرند. این روزها دیگر استفاده از یک ضد ویروس چندان جوابگوی نیار امنیتی کسب و کارها نبوده و به چیزی فراتر از اینها میاندیشند.
باتوجه به پیشرفتهای پرشتاب هکرها، شرکتها نیز باید از مفاهیم تخصصیتری مانند مرکز عملیات امنیت و شبکه یا به اصطلاح Noc و Soc بروند. مرکز انتقال امنیت Soc یک مجموعه متمرکز است که مسئولیت حوادت امنیتی و پیگیری اتفاقات پیش آمده در سازمانها را بر عهده دارد. این مرکز وظیفه دارد حملات اتفاق افتاده را تشخیص دهد و واکنشهای سریعی در برابر این حملات از خود نشان دهد. این مرکز ظرفیت فوق العاده بالایی در نظارت و مدیریت حملات دارد و قادر است همه اتفاقاتی را که در حوزه امنیتی اتفاق میافتند، به خوبی شناسایی و اولویتبندی کند.
با این کار میتواند تمهیدات لازم برای مقابله با هر یک از این خطرات را به درستی و با کمترین میزان خطا در پیش بگیرد. به طور کلی مرکز انتقال امنیت Soc وظیفه دارد اتفاقات امنیتی را پیگیری کند، مخاطرات را مدیریت نماید و به اتفاقات امنیتی که رخ دادهاند پاسخ درستی دهد. در حقیقت هدف از تاسیس این مرکز محافظت از اطلاعات سازمانی بوده است و میتواند نظارت دقیق و کاملی بر خدمات الکترونیکی و زیرساختها داشته باشد. از ویژگیهای شاخص مرکز انتقال امنیت Soc میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تشخیص سریع رخدادهای امنیتی
- پاسخگویی سریع و موثر به این رخدادها
- تامین امنیت شبکهها در برابر حملات سایبری
- ارزیابی دقیق رخدادهای امنیتی
- کاهش آثار بر جای مانده از حملات
- بهبود امنیت و پایداری زیرساختها
- مدیریت صحیح وصلههای امنیتی و چرخه تامین
مرکز عملیات شبکه Noc چیست؟
مرکز عملیات شبکه Noc وظیفه دارد بر عملکرد شبکه، دسترسپذیری و آنلاین بودن سرویسها بررسی و نظارت کند. این مرکز قادر است مشکلات زیر ساختهای فناوری اطلاعات را شناسایی و برای از بین بردن آنها اقدامات لازم را در پیش بگیرد. اگر برنامههای کاربردی، سرورها، سایتها و یا حتی خود شبکه با مشکل و اختلالاتی روبهرو شوند، این مرکز عملیات شبکه است که وظیفه دارد این مشکلات را شناسایی و برطرف کند. از مهمترین وظایف و ویژگیهای شاخص این مرکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نظارت مداوم و ارزیابی دقیق نحوه عملکرد شبکه
- ارائه گزارش در مورد وضعیت موجود
- پیشنهاد در رابطه با بهبود عملکرد
- پاسخ سریع و به موقع به اتفاقاتی باعث اختلال و قطعی عملکرد شبکه میشوند.
- برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت شبکه
- برنامه ریزی برای اعمال تغییرات در بخشهای مختلف شبکه
- فعالیت این مرکز توسط یک اتاق کنترل مرکزی صورت میگیرد.
- به طور کلی این مرکز تمام زوایای عملکرد آنلاین شبکه را ویرایش و کنترل میکند.
تفاوت soc و Noc چیست؟
مرکز عملیات شبکه Noc و مرکز عملیات شبکه Soc دو اصطلاح متفاوت اما بسیار شبیه به هم هستند، به همین علت در موارد مختلف با هم اشتباه گرفته میشوند.
عملکرد تخصصی Soc نسبت به Noc
اگر بخواهیم به تفاوتهای میان این دو شبکه بپردازیم، ابتدا بهتر است آنها را به لحاظ تخصصی بررسی کنیم. Soc به لحاظ تخصصی بسیار بالاتر از Noc عمل میکند. در واقع هدف Soc که یک مرکز عملیات امنیتی محسوب میشود، تامین کردن امنیت شبکه مشتری است. تیم تخصصی این شبکه تمامی منابع خود را صرف نظارت، مدیریت خطرها و تهدیدها میکند.
نظارت بهتر Noc در برابر حملات سایبری
یک مرکز عملیات شبکه یا همان Noc از زمان بروزرسانی داده ها، به طور مداوم آنها را پشتیبانی میکند و نظارت بر ارتقای سخت افزارها را بر عهده دارد. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که کدام از این دو شبکه انتخاب بهتری هستند و میتوان برای تامین امنیت از آنها استفاده کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم اگر نیاز به یک دستیار شبکه با خدمات کامل دارید، بهتر است گزینه Noc را انتخاب کنید. عملکرد این مرکز به گونهای است که میتواند در زمینه تهدیدهای سایبری نظارتی کامل داشته باشد.
زمان بهتر دسترسی شبکه با Noc
Noc زیرساختهای شبکه را ارتقا میدهد و طرحهایی را به اجرا در میآورد که زمان خرابی شبکه را به حداقل میزان ممکن میرسانند. اگر در کسب و کار خود تعداد کمی نیروی lT دارید یا اصلا نیروی تخصصی در این زمینه ندارید، ممکن است مجبور شوید مدیریت شبکه خود را به افرادی با کمترین دانش در حوزه فناوری اطلاعات همچون منشی با مشاور منابع انسانی بسپارید که این کار بیشک امنیت شبکه را به خطر میاندازد. اما زمانی که مدیریت و نظارت بر زیرساختهای امنیت سایبری را از دوش کارکنان برداشته و به Noc یا Soc اختصاص دهید، حفاظت از شبکه با امنیت بسیار بیشتری اتفاق میافتد.
اگر از آن دسته مشاغلی هستید که زمان دسترس بودن شبکه برایتان بسیار مهم است، Noc انتخابی مناسب برایتان خواهد بود. برخلاف Soc که بیشتر تمرکز خود را صرف خنثی کردن تهدیدها و جلوگیری از حملات سایبری میکند، Noc در اغلب پروژههای مدیریت شبکه عملکردی شبکهای دارد. برای درک بهتر این موضوع میتوانیم این مثال را بیاوریم. در فروشگاههای آنلاین که در تمام روزهای هفته و به صورت ۲۴ ساعت مشغول به فعالیت هستند، Noc از ایجاد هرگونه اختلال در شبکه جلوگیری کرده و اقدامات پیشگیرانهای را در این زمینه اعمال میکند. عدم توجه به این موضوع باعث مشکل در شبکه میشود و در مواقع بحرانی و زمانی که مشتریان بیشتر هستند به خصوص در حراجیها، ایجاد اختلال در شبکه خسارتهای مالی هنگفت به بار میآورد.
به طور کلی بررسی امنیت شبکه و کنترل آن باید در تمامی ساعات شبانه روز اتفاق بیفتد؛ چرا کهعدم توجه به این موضوع و یا اختصاص آن به ساعتهای خاص، باعث میشود در زمانهایی که شبکه شما محافظت نمیشود، هکرها دست به کار شوند.
امنیت بهتر Soc
اگر تیم فناوری اطلاعات داخلی کسب و کارتان در زمینههای تخصصی به کمک نیاز دارد، هر دو گزینه Noc و Socمیتواند در این زمینه بسیار کاربردی باشد. همان طور که میدانید تیمهای فناوری داخلی وظایف بسیاری را در یک مجموعه به عهده دارند و به شدت در معرض خطر هستند؛ بنابراین Noc و Soc با همکاری با تیمهای فناوری داخلی مزایای امنیتی فوق العادهای را برای این تیم رقم بزنند.
اگر در کسب و کار به کاهش تهدیدات سایبری، نظارت امنیتی و… نیاز دارید، Soc گزینهای مناسب برای شما خواهد بود. باتوجه به اینکه soc امنیت مجموعه را تامین میکند، قادر است در برابر هر گونه تهدید، پاسخی مناسب ارائه دهد. مثلا Soc کلیه شبکهها و ارتباطات شبکه یک کسب و کار را تحت عنوان گزارشی کامل جمع آوری، نگه داری و به شکل منظم میکند.
جمعبندی
همان طور که در بخشهای ابتدایی مقاله بیان شد، Noc و Soc بسیار شبیه به هم هستند اما وجود یک سری تفاوتها در این دو شبکه، آنها را از هم متمایز میکند. Noc یک تیم فناوری اطلاعات است که خدمات متنوع و جامعی را برای حفاظت از شبکه ارائه میدهد. Noc بیشترین تمرکز را روی شبکه و نظارت اختصاصی بر آن، اختصاص میدهد. در حالی که هدف مهم و اصلی Soc حفظ امنیت یک شبکه در برابر تهدیدها و حملات سایبری و واکنش مناسب به آنها است. برای انتخاب و استفاده از این دو شبکه باید به یک سری فاکتورها توجه داشته باشید و بر اساس نیاز کسب و کارتان، یکی از آنها را انتخاب کنید. ما سعی کردیم در این مقاله عملکردها، تفاوتها و مزایای منحصر به فرد هرکدام از این شبکهها را به طور مجزا بیان کنیم و در آخر به بیان تفاوتهای آنها بپردازیم. تا به این شکل بتوانید به طور دقیق یکی از این موارد را برای استفاده در شبکه کسب و کارتان انتخاب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید