پروتکل های خانواده ARP

پروتکل ها به منظور برقراری ارتباط میان دستگاه های شبکه استفاده میشوند. درواقع پروتکل ها یک زبان کامپیوتری هستند و دستگاه ها برای برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات قوانین این پروتکل را رعایت میکنند. به عنوان مثال دو کامپیوتر را در نظر بگیرید که از پروتکل اینترنت IP استفاده میکنند، میتوانند با هم ارتباط بگیرند ولی اگر یکی از آن ها پروتکل IP نداشته باشد نمیتواند ارتباط برقرار کند. در این مقاله درمورد خانواده پروتکل ARP صحبت میکنیم.

اگر به یادگیری CISCO و تبدیل شدن به یک متخصص CISCO و شبکه علاقه‌مند هستید، دوران آکادمی دوره‌های آموزشی متنوع و کاملی را برای شما فراهم کرده است. این دوره‌ها به شما کمک می‌کنند تا از مبانی ابتدایی تا مفاهیم پیشرفته را فرا بگیرید و مهارت‌های لازم در حوزه شبکه  را کسب کنید.

پروتکل ها در شبکه در اصل مجموعه ای از قوانینی هستند که فرمت دیتا را مشخص و پردازش میکند. این قواعد نوع اطلاعات قابل انتقال، دستورات ارسال و دریافت داده ها و نحوه انتقال آن ها را شامل میشوند.

پروتکل‌ها به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

روتکل‌های ارتباطی

پروتکل‌های مدیریتی

 پروتکل‌های امنیتی

پروتکل‌های مدیریتی

این پروتکل‌ها به بهینه‌سازی عملکرد شبکه کمک می‌کنند.

پروتکل‌های ارتباطی

این پروتکل‌ها به دستگاه‌های مختلف شبکه کمک می‌کنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

پروتکل‌های امنیتی

این پروتکل‌ها از دسترسی غیرمجاز به شبکه و دیتاهای انتقالی جلوگیری می‌کنند.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دوره‌ها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.

در ادامه به بررسی سه پروتکل ARP، RARP و GARP خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.

پروتکل ARP چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتکل تفکیک پذیری آدرس یا پروتکل ARP (Address Resolution Protocol) در لایه شبکه فعالیت میکند. هر دستگاه در شبکه یک آدرش فیزیمی مخصوص به خود دارد. وظیفه پروتکل ARP شناسایی همین آدرس ها است. بعضی اوقات نیز امکان ارتباط با IP نیست، در این صورت تنها راه برقراری ارتباط استفاده از MAC Addressدستگاه ها است که توسط پروتکل ARP شناسایی میشود.

مراحل پروتکل ARP

پروتکل ARP شامل دو مرحله اصلی است:

ARP Request

در این قسمت چون از موقعیت مقصد اطلاعاتی نداریم، درخواست به صورت Broadcast ارسال میشود. این نوع درخواست اول به سوئیچ میرسد و بعد از آنجا به تمامی پورت ها ارسال میشود و تمام دستگاه های متصل به سوئیچ، این اطلاعات را دریافت و پردازش میکنند. در آخر فقط دستگاهی که آدرس آی پی آن با آی پی اطلاعات ارسالی مطابقت دارد، بسته ARP را ذخیره میکند و آدرس کامپیوتر ارسال کننده را در جدول ARP نگه میدارد.

ARP Reply

مرحله بعد از دریافت ARP Request نوبت به پاسخ دادن دستگاه مقصد به درخواست ارسالی میرسد. بسته ARP Reply به صورت Unicast ارسال میشود و فقط به پورت متصل به دستگاه ارسال کننده نمایش داده میشود. در این مرحله کامپیوتر ارسال کننده درخواست هم آدرس MAC کامپیوتر پاسخ دهنده را در جدول ARP ذخیره میکند.

این فرآیند به دستگاه ها امکان شناسایی آدرس های MAC را میدهد تا به راحتی با هم ارتباط بگیرند و اطلاعاتشان را باهم تبادل کنند.

پروتکل های ARP آسیب پذیر هستند و امکان مورد حمله واقع شدن دارند، از این رو باید از مکانیزم های امنیتی مانند DAI در سوئیچ ها استفاده کنند.

پروتکل GARP چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتکل GARP (Generic Attribute Registration Protocol) یک نوع Broadcast از ARP است که در آن MAC Address در مبدا و مقصد یکسان است. زمانی که یک IP تغییر می‌کند، نیاز به بروزرسانی ARP تمامی دستگاه‌ها وجود دارد. این کار از طریق پروتکل GARP انجام می‌شود و به کامپیوتر این امکان را می‌دهد که آدرس IP خود را در جدول دیگر دستگاه‌ها به‌روزرسانی کند.

پروتکل RARP به چه معناست و کاربرد آن چیست؟

پروتکل RARP به کلاینت امکان درخواست آدرس IP از یک سرور در شبکه را میدهد. یعنی اگر یک کامپیوتر آدرس IP خود را نداشته باشد، نمیتواند از پروتکل ARP استفاده کند. در این موقعیت با استفاده از MAC Address یک پیغام ارسال میکند تا آدرس IP خود را دریافت کند.

معایب RARP

یکی از اساسی ترین ایرادات پروتکل RARP هزینه بالای راه اندازی آن است. کلاینت برای دریافت آدرس IP بباید  یک درخواست Broadcast ارسال کند و درصورت وجود چند شبکه نیاز به چند سرور RARP خواهد بود.

همچنین، روترها پیغام‌های Broadcast را عبور نمی‌دهند و به همین دلیل، باید Redundancy برای سرورها ایجاد شود که این امر هزینه‌های راه‌اندازی را افزایش می‌دهد.

با دوران آکادمی شبکه را حرفه‌ای آموزش ببینید و متخصص شوید.

در این مقاله با سه پروتکل ARP، RARP و GARP در شبکه آشنا شدیم. همان‌طور که اشاره شد، پروتکل‌ها زبان کامپیوترها هستند و دستگاه‌ها از طریق آن‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.

اگر به IT و موضوعاتی مانند شبکه، امنیت سایبری و DevOps علاقه‌مندید، می‌توانید سایر مقالات مفید بلاگ دوران را مطالعه کنید. همچنین، دوران آکادمی با برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی و بهره‌گیری از کارشناسان با تجربه به شما کمک می‌کند تا مسیر رشد شغلی خود را هموار کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوره‌های حرفه‌ای دوران آکادمی، با ما تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید :