Cisco Collaboration (Collaboration سیسکو)
Cisco Collaboration چیست و چه مزایایی دارد؟
شرکت سیسکو یکی از بزرگترین شرکت ها در زمینه شبکه و امنیت و سیستم های تلفنی و دیتاسنتر در دنیا می باشد محصولات شرکت سیسکو به صورت گسترده در بیشتر شرکت ها و سازمان ها استفاده می شود که از معروفترین محصولاتی که اکثر شرکت ها و سازمان ها از آنها استفاده می کنند روترها و سوییچ های سیسکو می باشند که برای راه اندازی شبکه های LAN و WAN استفاده می شوند.
از طرف دیگر شرکت سیسکو در زمینه ارتباطات صدا و تصویر بر بستر IP نیز حرف اول را در میان رقبای تجاری خود می زند امروزه کاربرد ارتباطات صدا و تصویر برروی بستر IP برای کسی غیر قابل فهم نیست و خیلی از شما این قابلیت ها را در شبکه های اجتماعی مانند واتس اپ تجربه کرده اید اگر به این موضوع خوب فکر کنید متوجه می شوید که ما هر روز برای دوستان یا همکاران خود یا نزدیکان خود از پیام های صوتی و یا ارتباط تصویری استفاده می کنیم و همین ارتباطات صوتی و تصویری برروی بستر IP به ما در برقراری ارتباط با افراد کمک می کند و حس خوبی را در شما ایجاد می کند .
بررسی سیستم های تلفنی سنتی – Traditional Telephony
ما در دنیای مدرن باید تصمیم بگیرم که تغییرات جدی در زمینه ارتباطات تلفنی ایجاد کنیم این تغییرات باعث مزایای زیادی در زمینه ارتباطات تلفنی خواهد شد.
برای مثال برقراری ارتباطات در هر جایی و در هر زمانی و با کمترین هزینه انجام خواهد شد ولی قبل از اینکه بخواهیم این تغییرات را اعمال کنیم بهتر است اول با سیستم های تلفنی سنتی بیشتر آشنا شویم تا دلایل کافی برای تغییر سیستم تلفنی به شبکه های مدرن برروی بستر IP داشته باشیم.
در سیستم های تلفنی سنتی از تلفن های آنالوگ برای ارتباطات تلفنی استفاده می شود.
اکثر افراد در منزل یا شرکت خود این تلفن های آنالوگ را تجربه کرده اند. همانطوری که می دانید صدای انسان به صورت آنالوگ می باشد که برای ارسال آن به سمت سوییچ های مخابراتی بایستی تبدیل به جریان الکتریسیته شود که برای اینکه این فرآیند انجام شود از تلفن آنالوگ استفاده می شود.
تلفن آنالوگ از طریق سیم های مسی به سوییچ های مخابرات متصل می شوند و در صورتی که بخواهید تلفن آنالوگ را جابجا کنید بایستی برای مکان جدیدی که تلفن آنالوگ قرار گرفته سیم کشی انجام شود.
معایب سیستم های تلفنی سنتی
از معایب دیگری که در سیستم های تلفنی سنتی وجود دارد این است که جریان الکتریسیته در فاصله های طولانی تضعیف می شود که این مساله باعث افت کیفیت در صدا خواهد شد.
از طرف دیگر برروی سیستم های تلفنی سنتی نمی توان تصویر را ارسال کرد در شرکت ها و سازمان ها از دستگاهی با نام سانترال استفاده می کنند که راه اندازی سیستم های تلفنی سنتی آنالوگ استفاده می شوند با استفاده از سانترال شما می توانید چندین تلفن آنالوگ را برای کارمندان خود راه اندازی کنید در تصویر زیر می توانید نمونه ایی از دستگاهای سانترال را مشاهده کنید:
همانطوری که شما هم متوجه شده اید سیستم های تلفنی سنتی انعطاف پذیر نیستند.
تفاوت میان VOIP و IP Telephony چیست؟
برای حل مشکلات سیستم های تلفنی سنتی بایستی از سیستم های تلفنی مدرن برروی بستر IP استفاده کرد.
شاید دو اصطلاح VOIP و IP Telephony را در میان خیلی از مقاله های ایرانی دیده باشید که برای راه اندازی سیستم های تلفنی برروی بستر IP استفاده می شوند و به اشتباه این اصطلاحات جای یکدیگر استفاده می شوند.
برای مثال شاید شنیده باشید که آموزشگاهی دوره VOIP برگزار کرده و یا شرکتی درخواست راه اندازی VOIP را داشته است.
در این قسمت قصد دارم که این اصطلاحات را براتون تعریف کنم اصطلاح VOIP مخفف Voice Over IP می باشد و به عنوان یک Voice Gateway در شبکه های IP Telephony استفاده می شود به عبارت دیگر شبکه IP Telephony از قسمت های زیر تشکیل شده است که VOIP را هم شامل می شود:
- Call Control
یک Call Control برای کنترل تماس ها استفاده می شود.
- Unified Messaging
سیستم Unified Messaging برای راه اندازی صندوق پستی و فکس برروی بستر IP استفاده می شود.
- Chat Server
سیستم Chat Server برای راه اندازی Chat برای شبکه های IP Telephony استفاده می شود.
- ….
تفاوت Collaboration و IP Telephony چیست؟
شاید اصطلاح Collaboration را شنیده باشید و براتون سوال ایجاد شده باشد که چه تفاوتی میان Collaboration و IP Telephony وجود دارد IP Telephony برای ارسال صدا برروی بستر IP می باشد در حالی که Collaboration برای ارسال صدا و تصویر برروی بستر IP می باشد.
در دنیای امروز ارسال صدا و تصویر کاربرد زیادی برای ما دارد برای مثال می توان به سیستم های ویدیو کنفرانس و تماس های ویدیویی اشاره کرد.
مزایای استفاده از سرویس های Collaboration چیست؟
از مزایای Collaboration می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرکز تماس – Call Controll
- سیستم های ویدیو کنفرانس – Video Conference
- سیستم های مبتنی بر چت – Chat
- تماس های ویدیویی – Video Call
- …..
سیسکو CME چیست؟
همانطوری که می دانید روترهای سیسکو یکی از تجهیزاتی هستند که در شبکه برای مسیریابی و به عنوان Gateway استفاده می شوند و سیستم عامل این روترها IOS می باشد.
برروی روترهای سیسکو می توان سرویس IP Telephony را نیز راه اندازی کرد که به CME-Call Manager Express نیز معروف است سرویس CME زیر مجموعه Collaboration سیسکو می باشد.
با استفاده از این قابلیت شما می توانید برای شرکت های کوچک سرویس IP Telephony را راه اندازی کنید سرویس CME شامل ورژن های مختلفی می باشد و هر چه ورژن CME بالاتر می رود قابلیت های آن هم در شبکه های IP Telephony بالاتر می رود برای راه اندازی CME سیسکو برروی روتر از دستورات زیر استفاده می شود:
دستور Telephony-service
با استفاده از دستور Telephony-service سرویس CME را فعال می کنیم
در مرحله بعد از دستور max-dn استفاده می کنیم با این دستور می توانیم تعداد شماره های داخلی که قرار است استفاده کنیم را مشخص می کنیم.
در مرحله بعد بایستی تعداد IP Phone سخت افزاری و یا نرم افزاری که قرار است در شبکه خود استفاده کنیم را مشخص کنیم.برای این منظور از دستور زیر استفاده می کنیم.
در مرحله بعد بایستی یکی از آدرس های IP روتر را انتخاب کنیم این IP برای Registeration IP Phone استفاده می شود برای این منظور از دستور زیر استفاده می شود.توجه کنید که پروتکل ارتباطی میان CME و IP Phone در این سناریو SCCP می باشد که یک پروتکل سیسکویی می باشد این پروتکل برروی پروتکل TCP و برروی پورت 2000 کار می کند.
برای مشاهده IP Phone که در CME رجیستر شده از دستور زیر استفاده می کنیم:
برای مشاهده ورژن و تنظیمات مربوط به CME از دستور زیر استفاده می کنیم.
برای مشاهده مسیر Tftp Server که فایل های IP Phone را نگه می دارد از دستور زیر استفاده می کنیم.
در این مرحله بایستی برای IP Phone رجیستر شده شماره داخلی تعریف کنیم برای این منظور از دستور زیر استفاده می کنیم.
بایستی به این نکته توجه داشته باشید که دستور Ephone-dn برای تعریف کردن شماره داخلی استفاده می شود .دقت کنید که در مقابل ephone-dn یک عدد ست می شود که به عنوان یک ID استفاده می شود و بعددا برای assign کردن این شماره به تلفن سخت افزاری و یا نرم افزاری استفاده می شود.
دستور ephone-dn در چندین حالت وجود دارد:
-به صورت Single Line
در این حالت ما برای شماره مورد نظر یک کانال داریم بنابراین نمی توان برروی آن چندین تماس قرار داد به عبارت دیگر قابلیت call waiting را ندارد.
-به صورت Dual Line
در این حالت ما برای شماره مورد نظر دو تا کانال داریم بنابراین یکی از تماس ها می تواند Answer شود و تماس دوم در حالت انتظار و یا call waiting می ماند.
-به صورت Octo Line
در این حالت ما برای شماره مورد نظر هشت کانال داریم یکی از این کانال ها می تواند Answer شود و هفت کانال دیگر در حالت انتظار باقی می مانند این حالت بیشتر برای محیط های Call Center استفاده می شود.
در مرحله بعد بایستی وارد IP Phone رجیستر شده در CME رفته و شماره های تعریف شده را از طریق دستور بالا را به آنها assign کنیم.
همانطور که می ببینید هر IP Phone سخت افزاری و یا نرم افزاری در شبکه با یک ID مشخص می شود البته توجه داشته باشید که این ID می تواند با ID مربوط به ephone-dn متفاوت باشد. از طرفی بخاطر اینکه دستور ephone یک اینترفیس Logical است بایستی از mac address برای ارتباط یک IP Phone برروی شبکه با این اینترفیس Logical استفاده کرد.
برای Assign کردن شماره به یک IP Phone از دستور زیر استفاده می شود.
و در انتها برای اعمال تغییرات به یک IP Phone از دستور زیر استفاده می شود.
و نتیجه کار به صورت زیر خواهد شد:
وضعیت بازار کار Collaboration در دنیا به چه صورت است؟
از آنجایی که راه اندازی سرویس های تلفنی و ویدیویی برروی بستر IP باعث کاهش هزینه ها می شود لذا خیلی از شرکت ها و سازمان ها بدنبال راه اندازی سرویس های Collaboration می باشد و از آنجایی که متخصص در این رشته کم می باشد درآمد متخصصین این رشته بالا می باشد.
برای یادگیری Collaboration چه دوره هایی را باید گذارند؟
برای یادگیری Collaboration شما می توانید دوره های Collaboration سیسکو را شرکت کنید تا با مهارت های این رشته تخصصی آشنا شوید دوره های شرکت سیسکو در زمینه Collaboration شامل موارد زیر می باشد:
-
دوره CLCOR
این دوره برای آشنایی با راه حل های سیسکو برای راه اندازی صدا و تصویر برروی بستر IP می باشد در این دوره شما با پیاده سازی های مربوط به Collaboration نیز آشنا خواهید شد.
این دوره برای آشنایی و پیاده سازی چت سرور و صندوق پستی برروی بستر IP می باشد که در کنار سیستم های تلفنی راه اندازی می شوند.
-
دوره CLACCM
این دوره برای آشنایی و پیاده سازی قابلیت های پیشرفته مرکز تماس برروی بستر IP طراحی شده است شما در این دوره با یکی از قویترین مراکز تماس با نام CUCM(Cisco Unified Communication Manager) آشنا خواهید شد.
-
دوره CLCEI
این دوره برای آشنایی با قابلیت های Collaboration به صورت Cloud طراحی شده است .
-
دوره CLCNF
این دوره برای آشنایی و راه اندازی سیستم های ویدیو کنفرانس- Video Conference شرکت سیسکو طراحی شده است.
-
دوره CLAUTO
این دوره برای آشنایی و پیاده سازی فرآیند های Collaboration به صورت اتوماتیک طراحی شده است.
پیش نیاز های دوره Collaboration شرکت سیسکو چیست؟
برای اینکه شما بتوانید وارد دوره های تخصصی Collaboration شرکت سیسکو بشوید گذارندن دوره CCNA لازم و ضروری می باشد.
نویسنده : مهندس فلاح زاده
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
کامل و بی نقص ممنون از وقتی که برای تهیه مقاله گذاشتید❤