Cloud Native یا ابر بومی چیست؟
Could Native یا ابر بومی نوعی مکانیزم رشد و توسعه نرمافزارهای کامپیوتری بهحساب میآید که بهصورت بومی از زیرساختها و خدمات رایانش ابری بهره میبرد. این تعریف در رابطه با Cloud Native صحیح است؛ اما کامل نیست؛ زیرا ابر بومی مزایای بسیار متعددی را شامل میشود. برای پاسخ به این پرسش بسیار مهم که مزایای Cloud Native یا ابر بومی چیست؟ بهتر است ابتدا به زبانی سادهتر، مفهوم این عبارت را مورد بررسی قرار دهیم. هنگامی که صحبت از ابر بومی بودن یک نرمافزار میشود، یعنی آن نرمافزار بر اساس فضای ابری و ویژگیهای آن طراحی شده است. در ادامه مطالب قصد داریم اطلاعات مفیدی را در مورد Cloud Native ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
معرفی ابر بومی
پیش از بررسی cloud Native یا ابر بومی، بهتر است شما را با مفهوم رایانش ابری آشنا کنیم. رایانش ابری به معنای ارائه خدمات رایانشی با استفاده از اینترنت است که باتوجهبه مدل پرداخت و بسته به میزان استفاده صورت میگیرد. بهعنوانمثال اکثر شرکتها بهجای استفاده از زیر ساخت سنتی خود، فضای ذخیرهسازی اطلاعات یا دسترسی به قدرت پردازشی را اجاره میکنند.
ابر بومی یکی از اصلیترین روشهای توسعه و بهبود نرمافزار بهحساب میآید که برای ساخت و پیادهسازی نرمافزارهای مقیاسپذیر از رایانش ابری استفاده میکند. از مهمترین عناصر این سبک معماری میتوان به توابع بدون سرور، روش چابک، میکروسرویسها، DevOps، زیر ساختهای تغییرناپذیر، مخازن، توسعه پیوسته/ ادغام پیوسته اشاره کرد.
دقت داشته باشید که ابر بومی بودن به محل برنامههای کاربردی ارتباط ندارد و تنها نحوه ساخت و اجرای آنها حائز اهمیت است. در واقع محل قرارگیری نرمافزارهای ابر بومی و برنامههای کاربردی در محیط ابر عمومی است. این روش جدید و بینظیر مستقر شدن نرمافزارها در ترکیب با خودکارسازی این امکان را فراهم میسازد که مهندسان بتوانند بهراحتی با کمترین تلاش، تغییرات مکرر را ایجاد کنند.
همچنین برنامههای کاربردی ابر محور در مخازن داکر اغلب بهصورت میکروسرویس اجرا و پیادهسازی شده و هماهنگسازی آنها در کوبرنتیز انجام میشود. از اصلیترین مزیت این روش میتوان به قابلیت بستهبندی نرمافزار در مخزن اشاره کرد.
دلایل اهمیت نرمافزارهای ابر بومی
نرمافزارهای ابر بومی به دلیل اینکه در محیطهای ابر قابلیت جابهجایی و ارتجاعپذیری بیشتری دارند، مزایای بیشماری را به همراه خواهند داشت. بهطورکلی از جمله دلایل اهمیت برنامههای کاربردی ابر بومی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
برخوردار بودن از یک زیرساخت ابر محور
هنگامی که کار خود را با استفاده از یک زیرساخت ابر محور شروع کنید، اهداف کسبوکار شما تغییر پیدا میکند. در واقع با رشد بازار نرمافزار تنها کسبوکارهایی میتوانند به موفقیت دست یابند که تحویل برنامههای کاربردی و قابلیت توسعه سریع را باتوجهبه نیاز مشتریان ارائه دهند.
ارتجاعپذیری
درصورتیکه زیرساخت سنتی با مشکل مواجه شود، تمامی نرمافزارها و برنامههای کاربردی نیز دچار مشکل میشوند و از کار خواهند افتاد. اما نرمافزارهای ابر بومی از ارتجاعپذیری بسیار بالا و قابلیت مقاومت فوقالعادهای برخوردار هستند. در حقیقت طراحی سیستم به صورتی است که بتواند در هرجایی از محیط و در برابر هرگونه مشکل مقاومت کند.
انعطافپذیری بیرقیب
ارائهدهندگان سرویس ابر، تمامی خدمات خود را با قیمت مناسب و کیفیت بسیار بالا در اختیار کاربران قرار میدهند، اما معمولاً مشاغل و کسبوکارها نمیتوانند تنها وابسته به یک زیرساخت باشند. در واقع میتوان نرمافزارهای ابر محور را بدون تغییر بر روی هر ابری چه عمومی و چه خصوصی، اجرا و پیادهسازی نمود و تنها وابسته به یک فروشنده نیستند.
هماهنگی کسبوکار با عملیات
شما میتوانید با استفاده از اتوماسیون عملیات فناوری اطلاعات، تمام شکستها و مشکلاتی که ممکن است توسط خطای انسانی پیش بیاید را بهراحتی حذف کنید. علاوه بر این با نصب و اجرای وصلههای امنیتی و همچنین ارتقا به طور خودکار دیگر نگرانی بابت ازکارافتادگی و نیاز به رفع آنها توسط متخصصان عملیاتی وجود نخواهد داشت.
مزایای استفاده از برنامههای کاربردی ابر بومی
برنامههای کاربردی ابر بومی به طراحی معماری خاصی نیاز دارند و بهطورکلی دارای مزایای بسیار متعددی هستند. از جمله مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مقیاسپذیری
در حال حاضر برخی از نرمافزارها و برنامههای کاربردی مانند برنامههای کاربردی درون سازمانی تنها میتوانند از منابعی که در اختیارشان قرار گرفته استفاده کنند و از قابلیت مقیاسپذیری پویا برخوردار نیستند. درحالیکه برنامههای کاربردی ابر بومی از این قابلیت برخوردار هستند و میتوانند به طور خودکار، باتوجهبه کاهش یا افزایش استفاده از منابع خود تطبیق پیدا کنند.
بروزرسانی گاهی اوقات ممکن است بهروزرسانیهای برخی از برنامهها هزینهبر باشد و هنگام نصب دچار مشکل یا از کار افتادگی شوند. در حالی که برنامههای کاربردی ابر بومی اکثر مواقع بروز هستند و عملیات بروزرسانی آن بدون کوچکترین مشکل و یا از کار افتادگی انجام میشود.
وضعیت
نرمافزارهای درون سازمانی برای ذخیرهسازی وضعیت خود از زیرساختی که کد روی آن اجرا و پیادهسازی میشود، استفاده میکنند. در نتیجه این احتمال وجود دارد که هنگام افزودن منابع، اجرای آنها با مشکل مواجه شود. اما برنامههای کاربردی ابر بومی برای ذخیرهسازی وضعیت خود از یک پایگاه داده استفاده میکنند و تنها به یک زیرساخت گره نمیخورند.
اتوماسیون
یکی از اصلیترین مزایای نرمافزارهای ابر بومی این است که مدیریت برنامههای کاربردی و فناوری ابر بهصورت خودکار صورت میگیرد و میتوان همه چیز را اتوماسیون کرد. در حالی که برخی از نرمافزارها به مدیریت دستی نیاز دارند.
چند مستأجری
نرمافزارهای ابر بومی به فضاهای غیرمجازی و همچنین کدنویسیهای سخت و دشوار برای امنیت نیازی ندارند و میتوانند در یک محیط مجازیسازی شده، منابع خود را با سایر نرمافزارها بهراحتی به اشتراک بگذارند. عدم از کار افتادگی
هنگامی که یک ارائهدهنده سرویس ابر با مشکل مواجه شود، سایر شعبهها بایستی برای جلوگیری از کار افتادگی کل نرمافزار، مدیریت آن را برعهده بگیرند. از این رو برنامههای ابر بومی با پیکربندیهای مناسب و صحیح دچار از کار افتادگی نخواهند شد.
نحوه طراحی نرمافزارهای Cloud Native
مطمئناً تا اینجای مطالب متوجه شدهاید که ابر بومی یا همان (Cloud Native) میتواند انعطافپذیری زیادی را برای شما به همراه داشته باشد. در واقع با استفاده از این فناوری میتوانید هم در ابر عمومی و هم در ابر خصوصی از قدرت محاسبات نامحدود لذت ببرید. علاوه بر موارد ذکر شده ابر بومی به شما اجازه میدهد روی برنامههای خود با سرعت بیشتری کار کنید.
هنگام طراحی و پیادهسازی نرمافزارهای Cloud Native الگوهای بسیار زیادی وجود دارد که بایستی از آنها بهدرستی استفاده شود. در ادامه مطالب به بخش کوچکی از این الگوها اشاره میکنیم که لازم است زمان طراحی نرمافزارهای ابر بومی آنها را مدنظر قرار دهید و از آنها استفاده کنید:
- مدیریت کانتینرها
- میکروسرویس
- به کارگیری و استفاده از کانتینر (Container)
- پردازش توزیع شده
- Zero trust network
- API Gateway, DDD, Services Discover
- و…
این مفاهیم و الگوها نشاندهنده این است که Cloud Native و فضای ابری بومی دارای اکوسیستم و زیستبوم خاص خود است. از این رو نرمافزارهایی که برای این محیط طراحی و اجرا میشوند، بایستی با این اکوسیستم سازگاری داشته باشند. بهطورکلی میتوان گفت این نرمافزارها باید از قابلیت سازگاری و زیست در این اکوسیستم برخوردار باشند.
دقت داشته باشید که ابر بومی بودن یک نرمافزار به معنای این نیست که این نمونه از سیستمها خارج از فضای ابری، قابلیت اجرا و راهاندازی ندارند؛ بلکه بدان معناست که اجرا و پیادهسازی آنها سخت و دشوار است و باید برای چنین نرمافزارهایی شرایط خاصی را ایجاد کرد.
جمعبندی پایانی
در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم Cloud Native یا ابر بومی آشنا کنیم و مزایای آن را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی میتوان گفت برنامههایی که از Cloud Native پیروی میکنند، انعطافپذیری و چابکی بینظیر و فوقالعادهای را ارائه میدهند. در واقع این امکان را برای توسعهدهندگان فراهم میسازند تا تغییرات را بهراحتی و به سرعت انجام دهند. علاوه بر این بسیار مقیاسپذیر بوده و برای آن دسته از افرادی که به دنبال رشد و توسعه کسب و کار خود هستند، یک گزینه ایدهآل به حساب میآید. امیدواریم مطالب ذکر شده در رابطه با Cloud Native برای شما مفید و مؤثر واقع شده باشد.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
پیکربندی فایروالها در لینوکس
25 بازدید
-
در دورههای MCSE و MCSA دوران آکادمی چه مهارتهایی آموزش داده میشود؟
19 بازدید
-
لینوکس آلپاین (Alpine) چیست؟
2.33k بازدید
-
دورههای آموزشی لینوکس مناسب مبتدیان
5.89k بازدید
-
انواع مدیریت بستهها در لینوکس
45 بازدید
-
مدیریت دسترسی کاربران و گروه ها در لینوکس
41 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید