همه وب سایت‌ها و دامنه‌ها از چندین dns تشکیل شده‌اند. Dns چیست؟ چگونه کار می‌کند؟ کجای وب‌سایت قرار دارد؟ این سؤالات معمولاً ذهن همه کاربران را به خود درگیر می‌کند. قبل از اینکه به طور تخصصی به معرفی dns بپردازیم، لازم است بدانید که dns یک سیستم جهانی است که همه وب سایت‌ها و دامنه‌ها از آن استفاده می‌کنند. در واقع بدون آن هیچ وب‌سایتی پابرجا نمی‌ماند. در این مطلب ضمن معرفی کامل dns، به نکات مهم هنگام خرید این محصول، مزایا و معایب آن می‌پردازیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

مفهوم DNS را درک کنید

Dns مخفف Domain Name System یکی از انواع پایه‌های اینترنت محسوب می‌شود. اغلب ما بدون اینکه خودمان بدانیم به طور مرتب از آن استفاده می‌کنیم. Dns مانند یک دفترچه تلفن برای اینترنت به شمار می‌رود. همان‌طور که برای حفظ و ذخیره‌سازی شماره‌تلفن‌ها از دفترچه تلفن استفاده می‌کنیم، dns نیز برای ذخیره‌کردن آدرس ipها کاربرد دارد. iPها آدرس‌هایی هستند که کامپیوترها را به هم متصل می‌کنند و امکان برقراری ارتباط میان آن‌ها را فراهم می‌سازند.

Domain Name System فهرستی به شکل توزیع شده است که نام دامنه‌ای را که برای ما انسان‌ها قابل خواندن است، به اعدادی قابل خواندن برای کامپیوترها تبدیل می‌کند. علاوه‌برآن، سیستم dns نام دامنه وب‌سایت را سازماندهی کرده و آن را برای کسانی که قصد وصل‌شدن به شبکه دارند به مفهومی قابل‌درک و فهم تبدیل می‌کند.

 

 Dns چگونه کار می‌کند؟

زمانی که در اینترنت به دنبال موضوعی می‌گردید و روی یک صفحه وب‌سایت کلیک می‌کنید، کامپیوتر شما برای تبدیل آدرس وب‌سایت به‌صورت iP مراحلی را طی می‌کند. هر بار که از یک نام دامنه استفاده می‌کنید، وب‌سایتی را مشاهده کنید، به ایستگاه‌های رادیویی اینترنتی گوش فرا می‌دهید یا ایمیلی می‌فرستید، این اتفاق رخ می‌دهد.

لازم به ذکر است که هر سایتی که نام‌گذاری شده، قادر است با بیش از ۱ آدرس ip تطبیق پیدا کند. بعضی از سایت‌ها ده‌ها و صدها آدرس iP دارند که همگی از یک نام دامنه استفاده می‌کنند و با آن مطابقت دارند؛ بنابراین وجود سیستم dns در این زمینه کمک می‌کند تا iPها به نام دامنه‌هایی قابل خواندن برای کاربران تبدیل شوند؛ چراکه به‌خاطر سپردن یک نام دامنه ثابت، راحت‌تر از به ذهن سپردن چندین عدد و رقم است.

اگر سایتی تنها یک دایرکتوری داشته باشد و تعداد درخواست کنندگانی که قصد مشاهده سایت را دارند افزایش پیدا کند، زمان زیادی طول می‌کشد تا به درخواست کاربران پاسخی داده شود، اما dns در بیشتر سرورها به اشتراک گذاشته شده و در کامپیوتر کاربران نیز ذخیره می‌شود. با ذخیره شدن dns در کش کامپیوتر، نیازی نیست که هر بار نام دامنه یا آدرس آی پی را حل‌وفصل کنید. به‌این‌ترتیب تعداد دفعات استفاده از Dns کمتر از زمانی می‌شود که شما آدرس سایتی را جست‌وجو می‌کنید.

Dns از یک پایگاه‌داده به شکل سلسله‌مراتبی استفاده می‌کند که دربردارنده اطلاعاتی راجع به نام دامنه است. فرض می‌کنیم که شما نام دامنه سایتی را در مرورگر دستگاه خود جست‌وجو می‌کنید. در این زمان کامپیوتر شما درخواستتان را به سرور dns محلی دستگاهتان ارسال می‌کند. Dns بررسی می‌کند که آیا پاسخی مناسب برای درخواست شما در حافظه پنهان کامپیوتر ذخیره شده یا نه؟

اگر پاسخ متناسب با درخواست شما در حافظه پنهان ذخیره نشده باشد، این درخواست به‌واسطه اینترنت به چندین Dns دیگر ارسال می‌شود. اگر باز هم پاسخ متناسب با درخواست شما یافت نشود، درخواست به سایر سرورهای خارجی ارسال خواهد شد.

 مزایای dns چیست؟

 

 مزایای dns چیست؟

Dns مزایای بسیاری دارد؛ اما مهم‌ترین مزیت‌های آن عبارتند از:

 سهولت در استفاده از اینترنت

آسان کردن روند استفاده از اینترنت است. اگر Dns نبود، باید آدرس آی پی همه سایت‌هایی را که قصد استفاده و بازدید از آن‌ها را داشتیم، حفظ می‌کردیم. این کار در عین سختی، در بسیاری مواقع کاملاً نشدنی است. اما حالا با وجود dnsها نیازی به این کار نیست. بلکه می‌توان با استفاده از این سیستم، آدرس‌های ip را دسته‌بندی و بایگانی کرد و در زمان نیاز خیلی سریع به آن‌ها دست یافت.

 ثبات و پایداری

از مزایای دیگر dns می‌توان به ثبات و پایداری آن اشاره کرد. همان‌طور که می‌دانید آدرس‌های ip ممکن است به هر دلیلی تغییر کنند، بنابراین اگر قصد دسترسی به یک وب‌سایت را دارید، باید علاوه بر دانستن ip آن، اطلاعات خود را به‌روز کنید. سیستم dns با روش‌های ثابت و سریع، تمامی آدرس‌های ip را به روز می‌کند و باعث سهولت دسترسی به وب سایت‌ها می‌شود.

 ارتقا امنیت زیر ساخت‌ها

علاوه بر موارد بیان شده، dns باعث ارتقا امنیت زیر ساخت‌ها می‌شود و همچنین به‌روزرسانی‌های ایمن را فراهم می‌سازد. این سیستم بسیار قابل‌اعتماد است و پیام‌ها را با کمترین درصد خرابی به کاربران ارائه می‌دهد. سیستم dns کمک می‌کند تا عملکرد فنی دیتا بیس خود را مشخص کنید. همچنین پروتکل dns، مبادلات ارتباطی داده و مشخصات دقیق ساختار داده‌ها را می‌تواند تعریف کند. در وقع می‌توان گفت سیستم dns در نقش یک توازن بار یا یک‌لایه اضافه امنیتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 معایب dns چیست؟

در کنار مزایای متعددی که برای dns اشاره کردیم، بهتر است راجع به معایب احتمالی این سیستم نیز صحبت کنیم. از جمله معایب این سیستم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 Dns Attacks

از مهم‌ترین معایب این سیستم می‌توان به dns Attacks اشاره کرد. در این سیستم، مهاجمان برای کلاهبرداری، می‌توانند به‌جای آدرس اصلی، آدرس جعلی وارد کنند و با فریب دادن کاربران، باعث هدایت آن‌ها به‌طرف آدرس‌های جعلی و مخرب شوند. هدف از انجام این کار، به‌دست‌آوردن اطلاعات بانکی کاربران و سوء استفاده‌های مالی از آنان است. علاوه‌برآن، به این شکل بسیاری از اطلاعات مهم و حساس کاربران در اختیار هکرها قرار می‌گیرد.

از دیگر معایب این سیستم می‌توان به این مورد اشاره کرد که اگر بدافزاری، تنظیمات سرور dns شما را دست کاری کند و آن را تغییر داده باشد، زمانی که URL را وارد می‌کنید به یک وب‌سایت جدید و متفاوت منتقل می‌شوید که ممکن است شباهت زیادی به وب‌سایت بانک شما داشته باشد. به این ترتیب هر زمان که رمز عبور و نام کاربری خود را وارد می‌کنید، این اطلاعات توسط بدافزار ضبط می‌شود و به دست سوء استفاده گران می‌رسد. به این شکل می‌توانند به حساب شما ورود کنند. بسیاری از کلاهبرداری‌ها به همین طریق انجام می‌شود.

بدافزارها می‌توانند بعضی از سرورها را بربایند. به این شکل به جای اینکه به وب سایت‌های محبوب و مدنظرتان وارد شوید، شما را به وب سایت‌های جعلی، ویروسی و وب سایت‌های پر از تبلیغ می‌فرستند. به این شکل این دیدگاه در ذهن شما ایجاد می‌شود که برای حذف شدن ویروس‌ها از دستگاه کامپیوتر خود، برنامه‌هایی را که ویروسی و مخرب هستند دانلود و نصب نمایید.

برای اینکه چنین مشکلاتی اتفاق نیفتد و از این دسته مشکلات جلوگیری شود، نیاز است که برنامه‌های آنتی ویروسی را روی دستگاه خود نصب کنید که کاملاً معتبر و قابل اطمینان باشند. علاوه بر آن از وارد شدن به سیستم‌هایی که ظاهری کاملاً متفاوت با وب سایت‌های مدنظرتان دارند، پرهیز کنید. علاوه بر آن زمانی که به یک سایت وارد می‌شوید، ابتدا نسبت به معتبر بودن آن اطمینان حاصل کرده و سپس اطلاعات شخصی خود را درون سیستم جایگذاری کنید.

 

 Dns Attacks

 جمع‌بندی

Dns یک سیستم ارتباطی است که میان ip سرور و نام دامنه ارتباط برقرار می‌کند و اطلاعات سرور را به کاربران نمایش می‌دهد. این سیستم از ۴ بخش تشکیل شده است که همه بخش‌ها در نهایت به ip سرور دست پیدا می‌کنند. این سیستم مانند یک دفترچه تلفن برای اینترنت است که به مرورگر شما کمک می‌کند تا از وب سایت‌های مدنظرتان دیدن کنید. در واقع زمانی که عبارتی را در گوگل جست و جو می‌کنید، درخواست شما به سرورهای گوگل رسیده و سایت مدنظرتان نمایش داده می‌شود. دی ان اس مزایا و معایب بسیاری دارد که در این مقاله به طور مفصل راجع به آن‌ها صحبت کردیم.