ISMS چیست؟

همان‌طور که می‌دانید در حال حاضر مدیریت امنیت اطلاعات سازمان‌ها و شرکت‌ها مهم‌ترین سرمایه آن‌ها است که باید به‌صورت اختصاصی در دسترس کاربران قرار گیرند تا سارقان به این اطلاعات دسترسی نداشته باشند. برای حفاظت از اطلاعات سیستم امنیت اطلاعاتی به نام ISMS طراحی شده است که شما با استفاده از این امنیت می‌توانید داده‌ها و اطلاعات مهم سازمان خود را مدیریت کنید. اما ISMS چیست؟ در ادامه مطالب به معرفی ISMS می‌پردازیم. جهت آشنایی بیشتر با این موضوع، شما را به مطالعه ادامه مطلب در دوران آکادمی دعوت می‌کنیم:

دوران آکادامی دوره‌های حرفه‌ای و تخصصی امنیت به‌همراه اعطای گواهینامه بین‌المللی ارائه می‌دهد.

تعریف ISMS

ISMS مخفف عبارت Information Security Management System به معنای سیستم مدیریت «امنیت اطلاعات» است. این سیستم چارچوبی از سیاست‌ها، استراتژی‌ها، اهداف و کنترل‌هایی است که خطرات و امنیت اطلاعات سازمان را مدیریت می‌کند. ISMS استانداردهایی را برای امنیت اطلاعات ارائه می‌دهد تا فضای تبادل اطلاعات در سازمان ایمن‌تر صورت گیرد. البته که این استانداردها اجباری برای انجام و اقدام خاصی ندارند، بلکه به‌عنوان راهنمای مناسب برای توسعه استراتژی‌ها با امنیت اطلاعات بالا هستند.

امنیت اطلاعات

اغلب سازمان‌هایی که دارای صنایع حساس و بسیار دقیق مانند مراقبت‌های پزشکی و مراکز دفاع ملی که نیازمند دامنه وسیعی از امنیت هستند، مخاطب اصلی ISMS قرار می‌گیرند. چارچوب مدیریت امنیت اطلاعات تمرکز اصلی خود را روی ارزیابی ریسک و خطر و مدیریت آن بنا کرده است.

چه نوع سازمان‌هایی به ISMS نیاز دارند؟

هر کسب‌وکاری که می‌خواهد از رشد و توسعه سازمانی خود حمایت کند و از دارایی‌های اطلاعاتی خود محافظت کند، به ISMS نیاز دارد تا از خطرات امنیت اطلاعات که می‌تواند در کوتاه‌مدت یا بلندمدت بر آن تأثیر بگذارد، جلوتر بماند.

مدیریت امنیت اطلاعات سازمان به چه معناست؟

آموزش ISMS

مدیریت امنیت اطلاعات سازمان، مجموعه‌ای از سیاست‌ها، استانداردها و روش‌هایی است که برای مدیریت سیستماتیک داده‌های حساس سازمان دنبال می‌شود. این استاندارد بر اساس استانداردهای سری ISO/IEC 27000  است که شامل ISO/IEC 27001  و کل رویکرد سازمانی مورد استفاده برای محافظت از اطلاعات با توجه به اصول و ویژگی‌های محرمانه بودن، در دسترس بودن، یکپارچگی، مسئولیت، اصالت و حیاتی بودن آن است.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دوره‌ها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.

اهداف مدیریت امنیت اطلاعات

موارد زیر بخشی از اهداف مدیریت امنیت اطلاعات است:

امنیت منابع انسانی

داشتن یک‌ روند ثابت امنیتی نیز از اهداف ISMS است؛ زیرا در هر سازمان، زمان انجام فعالیت‌های مربوط به پرسنل و کارمندان امکان خطا وجود دارد؛ از همین رو برای کاهش خطرهای داخل سازمانی باید آموزش‌های لازم به نیروی کار داده شود.

مدیریت دارایی

یکی دیگر از استانداردهای ISMS ، پوشش‌دهی تمامی دارایی‌ها داخل سازمان و خارج از سازمان است.

توسعه و نگهداری سیستم‌های اطلاعاتی

نگهداری و امنیت سیستم IT نیز از استانداردهای مهم مدیریت سیستم اطلاعات سازمان است که در همه چرخه‌ها صورت می‌گیرد.

کنترل دسترسی‌ها

با استفاده از این استاندارد، دسترسی‌های پرسنل و کارمندان به‌صورت دقیق تعریف می‌شود و دسترسی‌ها محدود می‌گردد. برای تعریف دسترسی پرسنل حتماً لزوم دسترسی و نقش شخص را در نظر بگیرید و طبق آن عمل کنید.

با دوران آکادمی حرفه‌ای آموزش ببینید و متخصص شوید.

بررسی مراحل پیاده‌سازی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات

لوگو isms

برای پیاده‌سازی سیستم ISMS باید ۴ مرحله را به‌صورت گام‌به‌گام انجام دهید. در ادامه این مراحل را به‌صورت کامل بررسی می‌کنیم:

لوگو isms
آموزش ISMS

مهم‌ترین عاملی که در تداوم اطلاعات سازمان نقش دارد، آموزش مناسب و کارآمد تمامی فعالیت‌ها از جمله پاسخگویی به پرسنل و پیمانکاران برای دریافت حقوق، وظایف، مسئولیت‌ها و... به ISMS است. با آموزش درست و مناسب تمامی اعضای سازمان می‌توانند فعالیت‌های مربوط به مدیریت سازمان اطلاعات را به‌درستی انجام دهند.

لوگو isms
طراحی و تطبیق ISMS در قلمرو سیستم

در مرحله دوم دارایی‌های سازمان طبق استاندارد مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و پس از شناسایی ارزش‌گذاری می‌شوند. سپس فرایندهای اولیه برای تغییر وضعیت موجود به وضعیت مطلوب شروع خواهد شد.

لوگو isms
پیاده‌سازی و اجرای ISMS

در این مرحله طبق شناسایی‌های صورت‌ گرفته پروژه‌ها برای امن‌سازی سازمان اجرا می‌شوند و اگر برای امنیت بیشتر به نرم‌افزار، سخت‌افزار و یا هر ابزاری نیاز بود، باید آن را خریداری کنید.

لوگو isms
ممیزی، پایش و بهبود ISMS

در مرحله چهارم طبق استانداردها باید کلیه فعالیت‌های صورت‌گرفته در سازمان مجدد مورد بررسی قرار گیرند تا اگر مشکلی در زمینه اهداف مطلوب وجود داشته باشد، آن را بررسی و رفع کنید. پس از اینکه مشکلات و انحرافات را رفع کردید، می‌توانید گواهینامه استاندارد را دریافت کنید.

چرا به ISMS نیاز دارید؟

ISMS نشان‌دهنده این است که شما امنیت سازمان خود را به‌درستی انجام داده‌اید و زمانی که ISMS داشته باشید، سازمان شما را به امنیت اطلاعات نشان خواهد داد و این امر تمامی فرصت‌ها یا تهدیدهای مربوط به اطلاعات سازمان را در اختیار شما قرار می دهد. با داشتن  مدیریت امنیت اطلاعات قوی‌تر،  ارگان‌ها و اشخاص بیشتری برای سرمایه‌گذاری به شما اعتماد می‌کنند و ارتباط بهتری با مشتریان خود را تجربه خواهید کرد.

مزایای سیستم مدیریت امنیت ISMS چیست؟

سیستم مدیریت امنیت اطلاعات ISMS علاوه بر اینکه از اطلاعات و داده‌های سازمان محافظت می‌کند، همچنین مزایای ویژه دیگری نیز دارد در ادامه به‌صورت کامل‌تر با این مزایا آشنا می‌شویم.

این سیستم از تمامی اطلاعات سیستم که شامل اطلاعات دیجیتال، اطلاعات موجود در اسناد و اطلاعات موجود در فضای ابری هستند، محافظت می‌کند.

این سیستم دارای راهکارهای ارزیابی ریسک است که به کاهش هزینه‌های تأمین امنیت اطلاعات سازمان کمک بسیاری می‌کند.

با اجرای ISMS امنیت سازمان در برابر حملات سایبری و غیر سایبری افزایش پیدا می‌کند.

داشتن گواهینامه مدیریت امنیت اطلاعات سازمان این اعتماد را در افرادی که قصد سرمایه‌گذاری دارند، ایجاد می‌کند که سازمان امنیت پیشرفته‌ای دارد و کمترین خطر سازمان را تهدید خواهد کرد؛ از همین جهت افراد بیشتری در سازمان شریک خواهند شد و در نتیجه سود بیشتری به سازمان تعلق می‌گیرد.

ISMS شامل چه مستنداتی می‌شود؟

سیستم مدیریت امنیت اطلاعات خود به‌عنوان یکی از مستندات متنی است که سازمان‌ها ساختار خود را باید طبق این مستند طراحی و پیاده‌سازی کنند و از بین کنترل‌های متعدد این سیستم، کنترل‌های مناسب سازمان خود را انتخاب و به‌عنوان خط مشی امنیتی تدوین کنند. اما مستندات ISMS  چیست؟ در ادامه این قسمت به شرح این مستندات می‌پردازیم:

مستند امنیت فضای تبادل اطلاعات سازمان و دستگاه

  • مستند آموزش و آگاهی‌رسانی به اعضای سازمان و پرسنل دستگاه
  • مستند مقابله با حادثه‌های امنیتی از جمله حملات سایبری و راه‌حل‌های رفع آن
  • مستند اهداف، راهبردها و سیاست‌های امنیتی سازمان

ما در این مقاله به‌صورت کامل با ISMS به همراه مزایا و مستندات آن آشنا شدیم و دریافتیم که ISMS به‌عنوان یک مستند متنی برای محافظت و ایمن کردن دارایی‌های سازمان است. طراحی و پیاده‌سازی ISMS در سازمان موجب ارتقای امنیت اطلاعات سازمان اعم از دارایی‌های اطلاعاتی، نرم‌افزارها، سخت‌افزارها و… خواهد شد. امیدواریم که این مقاله دورآن آکادمی برای شما عزیزان مفید واقع شود.

بیشتر بخوانید :