Jenkins چیست؟

تیم‌های نرم‌افزاری از Jenkins برای یکپارچه‌سازی و ارزیابی کیفی مستمر محصول استفاده می‌کنند. این ابزار با هر تغییر در متن برنامه، مراحل متعدد ساخت و ارزیابی کیفیت نرم‌افزار را اجرا می‌کند. به عبارت دیگر، Jenkins یک ابزار ایده‌آل برای ادغام مداوم در فرآیند  DevOps است. برای شناخت بهتر نحوه عملکرد این ابزار در این مقاله همراه ما باشید.

ادغام مداوم به چه معناست؟

ادغام مداوم یک فرآيند در توسعه نرم‌افزار است. برنامه‌نویس‌ها و توسعه‌دهندگان باید چندین بار در روز، در یک مخزن مشترک در کد منبع تغییر ایجاد کنند. استفاده از ابزارهایی مانند جنکینز به تیم‌ توسعه‌دهنده کمک می‌کند تا پروسه ادغام و یکپارچه‌سازی محصول را به راحتی انجام دهند. به عبارت دیگر اعضای تیم می‌توانند از این طریق مشکلات ناشی از تغییرات را به سرعت تشخیص دهند و برای مثال چندین عملکرد مختلف مانند استقرار برنامه در محیط تست، ارائه نتایج ساخت و یا آزمایش را به وسیله ابزار مذکور اجرا کنند.

ادغام و ارزیابی کیفی مداوم محصول با Jenkins

برای اطمینان از کیفیت نرم‌افزار، باید مراحل مختلف تست و ارزیابی به دقت طی شوند. روش‌های گوناگونی برای تولید محصولات با کیفیت پیشنهاد شده است؛ به عنوان مثال، متدولوژی XP که یکی از روش‌های نرم‌افزاری شناخته‌شده است، پنج ویژگی کلیدی برای تولید محصول با کیفیت معرفی می‌کند: سادگی، ارتباط، بازخورد، شجاعت و احترام. در طراحی مراحل مختلف توسعه محصول باید به گونه‌ای عمل شود که بازخوردهای مفید و سریع به دست آید. این بازخوردها به شناسایی اشتباهات کمک کرده و به سرعت به رفع مشکلات می‌انجامد.

برای تسریع بازخورد، می‌توان از اسکریپت‌های واحد (Unit Testing)، تست یکپارچه‌سازی (Integration Test) و خودکارسازی فرآیند ساخت (Build Automation) بهره گرفت. با این حال، اجرای کامل این مراحل معمولاً پروسه‌ای زمان‌بر و طولانی است. در این راستا، استفاده از ابزارهای نوین مانند Continuous Integration (CI) برای مدیریت و خودکارسازی این فرآیندها به کمک می‌آید.

به عنوان مثال، در یک تیم برنامه‌نویسی که چند نفر روی یک پروژه مشترک کار می‌کنند، اعضای تیم کدهای خود را از طریق سیستم‌های مدیریت نسخه مانند SVN یا Git به اشتراک می‌گذارند. در این شرایط، محصول نهایی حاصل تلاش مشترک همه اعضاست و برخی از ماژول‌ها یا زیرسیستم‌ها به یکدیگر وابسته هستند. به عبارت دیگر، اگر یکی از این بخش‌ها تغییر کند، ممکن است عملکرد سایر بخش‌ها نیز تحت تأثیر قرار گیرد و به درستی عمل نکند.

Jenkins

جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دوره‌ها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.

ابزارهای Continuous Integration

ابزارهای Continuous Integration (CI) به برنامه‌نویسان این امکان را می‌دهند که هنگام تغییر کد یک ماژول و قرار گرفتن آن در سیستم‌های مدیریت نسخه مانند SVN یا Git، این کد جدید به طور خودکار بر روی سرور CI تنظیم و هماهنگ شود. در این مرحله، تست‌های مختلف روی کد جدید اجرا و برنامه مورد ارزیابی و تحلیل قرار می‌گیرد. در نهایت، اگر هیچ مشکلی در فرآیند پیش نیاید، نسخه نهایی مانند JAR یا WAR ساخته شده و در محل مشخصی قرار می‌گیرد. در صورت بروز مشکل یا خطا، تغییرات آخرین کدی که منجر به خطا شده است، به تیم توسعه از طریق ایمیل ارسال می‌شود تا آن‌ها سریعاً اقدام به اصلاح مشکل کنند.

پس از اینکه ماژول اصلی به درستی تغییر و ساخته شد، ماژول‌های وابسته نیز این فرآیند را به کمک ابزار CI طی می‌کنند. این فرآیند برای اطمینان از عملکرد صحیح ماژول‌ها انجام می‌شود تا تیم مطمئن شود که تغییرات در ماژول اصلی باعث بروز خطا در ماژول‌های وابسته نشده است. در پایان، نسخه جدید برنامه در یک محیط تست مشابه با محیط واقعی نصب می‌شود تا این نسخه همیشه در دسترس باشد و تیم بتواند روند توسعه را با هماهنگی کامل ادامه دهد.

در نتیجه، ابزارهای CI به بهبود کیفیت محصول و مدیریت فرآیندهای توسعه کمک می‌کنند. این ابزارها برای دریافت سریع بازخورد، ایجاد ارتباط مؤثر و واکنش سریع در برابر مشکلات استفاده می‌شوند. یکی از ابزارهای محبوب و متن‌باز در این حوزه، Jenkins است که برای پروژه‌های نرم‌افزاری جاوا و غیرجاوا کاربرد دارد. به عنوان مثال، پروژه‌های معروفی مانند Apache و Debian از Jenkins برای ساخت محصولات خود استفاده می‌کنند.

ویژگی‌ها و مزایای Jenkins

Jenkins یک ابزار اتوماسیون با منبع باز است که با زبان جاوا و برای ادغام مداوم و یکپارچه‌سازی، طراحی و ساخته شده است. در حقیقت جنکینز به شرکت‎ها این امکان را می‌دهد که به راحتی با یک اتوماسیون پیشرفته برای یکپارچه‌سازی و ادغام پیوسته، روند توسعه نرم‌افزار را تسریع کنند.

جنکینز پلاگین‌های مختلفی برای ساخت، تست، تحلیل، نصب و … دارد. علاوه بر این راه‌اندازی این ابزار ساده و آسان است. البته برای ادغام مراحل مختلف DevOps اگر بخواهیم یک ابزار خاص را ادغام کنیم، باید افزونه‌های آن، مانند Git، Project Maven 2، Amazon EC2، HTML و … را نیز نصب کنیم.

آموزشگاه دوران آکادمی با تجربه و تخصص بالا در زمینه آموزش فناوری‌های نوین، دوره‌های جامع و کاربردی DevOps را برای علاقه‌مندان و حرفه‌ای‌های این حوزه ارائه می‌دهد. این دوره‌ها به منظور آموزش مهارت‌های لازم برای پیاده‌سازی و مدیریت فرآیندهای دواپس طراحی شده‌اند.

برخی از مزایای جنکینز به شرح زیر است:

Jenkins
امکان استفاده از پلاگین‌های متعدد، با بیش از ۱۰۰۰ افزونه برای تسهیل و تسریع کار و قابل ادغام با انواع ابزارهای توسعه، آزمایش و استقرار
Jenkins
نصب آسان
Jenkins
دارای منبع باز و پشتیبانی عالی
Jenkins
ساخت و آزمایش سریع نرم‌‌افزار و تسریع روند توسعه آن
Jenkins
مقرون‌به‌صرفه و بدون نیاز به پرداخت هزینه
Jenkins
طراحی شده با جاوا و قابل استفاده برای همه سیستم‌ عامل‌های بزرگ

هیچ‌کس در قدرتمند بودن جنکینز تردیدی ندارد؛ با این حال همواره انتقاداتی نیز به این ابزار وارد شده است. برای مثال گفته می‌شود که رابط کاربری آن نسبتا قدیمی است و کاربر پسند نیست. علاوه بر این نظارت بر فعالیت‌های صورت گرفته روی جنکینز به یک مدیر سرور نیاز دارد.

با این‌حال و علی‌رغم همه این نکات، جنکینز ابزار ایده‌آل و خوبی است که به تسریع روند تحویل نرم‌افزار کمک می‌کند. جنکینز با ادغام مداوم، زنجیره‌ای از اقدامات مختلف را تنظیم و هماهنگ کرده و کدهای تازه را تست و آزمایش می‌کند.

پیش از ورود جنکینز به دنیای برنامه‌نویسی، برنامه‌نویسان پس از اتمام کدنویسی خود، به سراغ ساخت، آزمایش و استقرار می‌رفتند. اما جنکینز این امکان را فراهم کرده است که به طور همزمان همه کارها انجام شود و چندین بار در یک روز و هر بار پس از ورود کد توسط توسعه‌دهنده، تست انجام شود.

بیشتر بخوانید :

Jenkins

Jenkins چیست ؟

Jenkins چیست؟ تیم‌های نرم‌افزاری از Jenkins برای یکپارچه‌سازی و ارزیابی کیفی مستمر محصول استفاده می‌کنند. این ابزار...