راهکارهای امن سازی شبکه
در این مقاله می خواهیم در خصوص امنیت شبکه مفصل صحبت کنیم
هدف از امنیت شبکه شامل موارد زیر می باشد:
-
Confidentiality
در اصل امنیت شبکه به معنی محرمانگی دیتا می باشد طوری این دیتا توسط افراد غیرمجاز قابل دسترس نباشد که برای این منظور از الگوریتم های Encryption استفاده می شود.
-
Integrity
در اصل امنیت شبکه به معنی صحت دیتا می باشد طوری که این دیتا در مسیر شبکه توسط افراد غیر مجاز تغییر نکند که برای این منظور بایستی از الگوریتم های Integrity استفاده شود.
-
Availability
در در اصل امنیت شبکه به معنی دردسترس بودن اطلاعات و سرویس های تحت شبکه می باشد یکی از حملاتی که معمولا Availability دیتا و سرویس های شبکه شما را تحت تاثیر قرار می دهد حمله Denial Of Service یا DOS می باشد.
در امنیت شبکه این 3 هدف به مثلث CIA معروف هستند.
اصطلاحات امنیت شبکه یا Network Security Terms
-
Asset
از منظر امنیت شبکه تمامی دارایی هایی است که ما قرار است آنها را Protect کنیم مانند یک فایل یا دستگاه(دارایی های با ارزش سازمان)
-
Vulnerability
از منظر امنیت شبکه نقاط ضعفی است که در Asset ها وجود دارد ، و ناشی از اشتباه در برنامه نویسی ، پیاده سازی ، پیکربندی یا مدیریت است که از طریق آن نقاط ضعف می شود به آن Asset در یک سازمان Attack کرد.
-
Threads
هر چیزی که بتواند از نقاط ضعف یک Asset استفاده کند تا باعث یک دسترسی غیر مجاز به یک Asset را باعث شود که برای این منظور از ابزارهای Exploit استفاده می کنند و امنیت شبکه را به خطر می اندازد.
-
Risk
احتمال اینکه یک تهدید یا Threads منجر به دسترسی غیر مجاز شود را Risk می گویند ودر نتیجه آن امنیت شبکه نقض خواهد شد.
-
Countermeasure
روش های مقابله با تهدید و Exploit جهت حفظ امنیت شبکه می باشد که به آن Mitigation نیز گفته می شود.
Classifying Assets یا دسته بندی Asset ها
در اوصول امنیت شبکه ما براساس دسته بندی Asset ها می توانیم Policy های متفاوتی را نیز پیاده کنیم برای مثال فرض کنید شما یک VPN را پیاده سازی کرده اید که ترافیک شبکه ای میان دو نقطه را امن کند آن دیتایی که در VPN قرار دارد بسته به اینکه که در چه Asset قرار دارد ممکن است با توجه به اهمیتش از پروتکل رمزنگاری که در VPN استفاده می شود متفاوت باشد.
معیارهایی که برای دسته بندی Asset ها در امنیت شبکه وجود دارد شامل موارد زیر می باشد:
- Value
ارزش Asset می باشد.
- Age
عمر Asset می باشد.
- Replacement Cost
در صورتی که Asset از بین برود میزان ریسک امنیت شبکه آن چقدر است.
بیشتر بخوانید: امنیت شبکه
Classification Roles را در امنیت شبکه می توان به 3 دسته زیر تقسیم کرد:
-
Onwer
مالک آن Asset می باشد
-
Custodian
مسئول آن Asset می باشد.
-
User
کاربر آن Asset می باشد.
که با توجه به Role که برای یک Asset در نظر گرفته می شود Policy مربوط به آن نیز متفاوت خواهد بود.
تقسیم بندی دیگری که برای Asset ها در مدیریت امنیت شبکه انجام می شود شامل موارد زیر می باشد:
-
RED
این دسته از Asset ها به هیچ عنوان نبایستی در شبکه Share شوند به عبارت دیگر Share شدن این اطلاعات تهدیدات مربوط به آن Asset را بالا می برد و امنیت شبکه را نقض می کند.
-
AMBER
این دسته از Asset ها می تواند میان اعضای همان سازمان Share شوند.
-
GREEN
این دسته از Asset ها می توانند با Partner ها هم Share شوند.
-
White
این دسته از Asset ها عمومی هستند و می توانند در هر جایی Share شوند.
Classification Vulnerability
- نقص در Policy
- ایراد در طراحی شبکه
- ضعف در پروتکل های شبکه و امنیت شبکه
- پیکربندی اشتباه امنیت شبکه
- نقاط ضعف در نرم افزارهای موجود در شبکه
- عدم دانش امنیت شبکه در پرسنل
- نرم افزارهای مخرب امنیت شبکه
- نقاط ضعف در سخت افزار شبکه
- دسترسی فیزیکی به منابع شبکه
اکثر شرکت های سازنده تجهیزات شبکه و امنیت شبکه مانند سیسکو تمامی Vulnerability های خود رادر Public Database ها با عنوان Common Vulnerability and Exposure(CVE) برروزرسانی یا Update می کنند .
یک دیتابیسی با عنوان National Vulnerability Database وجود دارد که Standard Vulnerability ها را نگهداری و برروز می کند.
Countermeasure Classification
برای مقابله با Vulnerability ها در شبکه می توان از دسته بندی زیر استفاده کرد:
-
Administration
در این دسته بندی امنیت شبکه با استفاده از Policy ها و Procedure ها و Guideline ها و Standard ها می توان با یک تهدید مقابله کرد.
-
Physical
در این دسته بندی امنیت شبکه با استفاده از کنترل امنیت فیزیکی می توان با یک تهدید شبکه مقابله کرد.
-
Logical
این دسته بندی منطقی شبکه می باشد که با استفاده از راه حل های Logical مانند استفاده از فایروال و VPN و IPS می توان با یک تهدید امنیت شبکه مقابله کرد.
Network Security Risk Management
مدیریت ریست از منظر امنیت شبکه به معنی حذف Risk و یا کاهش Risk می باشد که معمولا احتمال اینکه شما بتوانید Risk را حذف کنید کم می باشد ولی می توانید آن را کاهش دهید.
کاهش Risk در امنیت شبکه را می توان از طریق انتقال Risk به شخص متخصص دیگری انجام داد و یا با استفاده از روش های مقابله با آن مانند فایروال ها آن را کاهش داد و یا گاهی ممکن است وجود یک Risk را بپذیریم.
انواع هکرها و علت تهاجم آنها به شبکه را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- تروریستی
- مجرمانه
- دولتی
- کارمندان ناراضی
- رقبا
- و هر کسی که بتواند به Asset شبکه ما به صورت غیر مجاز دسترسی داشته باشد و امنیت شبکه را نقض کند.
روش های هک شبکه را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
-
-
Scanning
-
یا شناسایی که مقدمه برای هر حملات شبکه است می باشد و برای شناسایی آدرس ها و سرویس های شبکه و ساختار شبکه مقصد می باشد.
-
Social Engineering
روش های مهندسی اجتماعی می باشد که هم می تواند از طریق متد های صحبت کردن اتفاق بیفتد و هم می تواند با استفاده از ابزار آن را پیاده کرد مانند Phishing و یا Email Spoofing و امنیت شبکه را دور زد.
-
Privilege Escalation
در این روش یک هکر می تواند سطح دسترسی خود را برروی سیستم قربانی در شبکه بالا ببرد و امنیت شبکه را دور بزند.
-
Backdoor
اجرای یک Code برروی سیستم قربانی در شبکه می باشد که به هکر این امکان را می دهد تا در هر زمانی بتواند به سیستم قربانی دسترسی داشته باشد و و امنیت شبکه را دور بزند.
Attack Vector
یک حمله یا Attack همیشه از بیرون به داخل شبکه سازمان انجام نمی شود و ممکن است حمله از درون سازمان انجام شود و از داخل سازمان و امنیت شبکه نقض شود .
امروزه بحثی در حوزه امنیت شبکه که در اکثر سازمان ها و شرکت ها وجود دارد این است که کارمندان بتوانند از تجهیزات شخصی خود که در منزل استفاده می کنند بتوانند در محیط کار هم استفاده کنند به عبارت دیگر یک کارمند بتواند از موبایل و یک Notebook خود در محیط کار خود نیز استفاده کند که به آن Bring Your own Device(BYOD) گفته می شود که دیگر در این روش یک سازمان برای تجهیزات مورد استفاده برای یک کارمند هزینه نمی کند و برای یک سازمان نیز مقرون به صرفه خواهد بود در این حالت نیز کارمندان نیز با این روش راحتر می باشند که به اطلاعات خود از طریق یک Device دسترسی داشته باشند اما این روش چالش های بسیار جدی را برای امنیت شبکه در یک سازمان ایجاد می کند که برای این منظور شرکت سیسکو راه حلی را با عنوان Network Admission Control(NAC) و یا Identity Service Engine(ISE) را معرفی کرده است که برای کنترل دسترسی افراد به منابع شبکه و بالابردن سطح امنیت شبکه می باشد.
Man-in-the-Middle Attack
حمله ایی برای نقض امنیت شبکه می باشد که شما می توانید میان ارتباط دو نفر قرار بگیرید و ترافیک شبکه ای را شنود کنید که در لایه 2 با استفاده از حمله Arp Poisoning به راحتی انجام می شود که با استفاده از Dynamic Arp Inspection می توان جلوی این حمله را گرفت یا شما می توانید کامپیوتر خود را به صورت Root Bridge در شبکه Switching قرار دهید تا ترافیک شبکه یک سازمان از کامپیوتر شما عبور کند تا شما بتوانید این اطلاعات را شنود کنید و امنیت شبکه را دور بزنید. حال با استفاده از Root Guard در STP می توان جلوی این حمله را گرفت و یا در لایه 3 شما می توانید از یک Ruge Router استفاده کنید و مسیر ها را تغییر دهید که با استفاده از Routing Authentication می توان جلوی این اتفاق که نقض امنیت شبکه را گرفت با استفاده از Encryption که برروی پوتکل های SSH و یا HTTPS انجام می شود می توان جلوی حمله ای که باعث نقض امنیت شبکه می شود را با نام Man-in-the-Middle Attack گرفت .
Other Attack Method
-
Covert Channel
به حملاتی جهت اختلا در امنیت شبکه را گویند که از طریق Tunneling انجام می شود و با استفاده از آنها می توان فایروال ها و سنسور های امنیت شبکه را By Pass کرد.
-
Trust Exploitation
در امنیت شبکه به حملاتی گفته می شود که یک هکر با نفوذ به نقاط Trust شبکه مانند وب سرور ها و یا DMZ به نقاط دیگر شبکه نیز دسترسی پیدا می کند و امنیت شبکه را دور می زند.
-
Brute Force Attack
در این حمله یک هکر با استفاده از تست پسورد های مختلف سعی می کند به یک سیستم دسترسی پیدا کند و امنیت شبکه را نقض می کند.
-
Botnet
در امنیت شبکه به حملاتی گفته می شود که در آن هکر می تواند از طریق کامپیوترهایی که قبلا آلوده شده اند و تحت کنترل یک هکر هستند یک حمله مانند DDOS انجام شود.
-
DOS and DDOS
به هر حمله ایی که باعث شود تا یک سرویس از کار بیفتد DOS(Denial of Service) گفته می شود و زمانی که این حمله از چندین نقطه انجام شود به آن Distributed DOS گفته می شود. این از کار افتادن سبب نقض امنیت شبکه خواهد شد.
اصول های امنیت شبکه که بایستی در طراحی های شبکه اعمال شود شامل موارد زیر می باشد:
-
Rule of Least Privilege
برای حفظ امنیت شبکه شما بایستی حداقل دسترسی ها را به افراد اختصاص دهید.
-
Defense In Depth
برای حفظ امنیت شبکه شما بایستی در چندین لایه امنیت را پیاده سازی کنید برای مثال از فایروال هم در Edge و هم در داخل شبکه استفاده کنید.
-
Separation of Duties
برای حفظ امنیت شبکه شما بایستی وظایف هر شخص را مشخص کنید و سعی کنید به صورت گردشی و در زمانها ی مختلف این وظایف را بین افراد عوض کنید.
-
Auditing
برای حفظ امنیت شبکه شما بایستی تمامی دسترسی ها به شبکه را Log و Record کنید تا دسترسی های غیر مجاز شناسایی شود که این کار بایستی توسط یکی پروتکل امنیت شبکه یعنی AAA انجام شود.
پیشنهاد می کنیم این دوره آموزشی را از دست ندهید: دوره آموزشی امنیت شبکه – Network Security
Network Topologies
-
CAN(Campus Area Network)
به مجموعه تجهیزاتی گفته می شود که در یک نقطه جغرافیایی قرار گرفته اند و می تواند شامل LAN و DC و یا Internet Edge باشد. برای حفظ امنیت شبکه های CAN راهکارهای متعدد وجود دارد.
-
Wide Area Network(WAN)
به ارتباط میان چندین LAN در نقاط مختلف گفته می شود که معمولا با استفاده از VPN می توان امنیت شبکه ها این نوع از شبکه ها را حفظ کرد.
- Data Center
به مکانی گفته می شود که معمولا سرور های ما قرارمی گیرند و باید امنیت شبکه آن را بصورت بی نقص پیاده سازی کرد.
Network Security for a Virtualization Environment
از آنجایی که امروزه برروی سرورهای فیزیکی از مقوله مجازی استفاده می شود امنیت شبکه مربوط به این محیط ها به عنوان یکی از چالش های امنیتی به حساب می آید که برای این منظور شرکت سیسکو یکسری راه حل مانند VASA و یا Nexus 1000v را در محیط های مجازی برای حفظ امنیت شبکه معرفی می کند.
اهدافی که معمولا یک هکر با اقدام علیه امنیت شبکه به دنبال آن می باشد شامل موارد زیر می است:
- Financial یا مالی
هکر امنیت شبکه را نقض می کند تا نفوذ به سیستم مالی یک شرکت و یا فروش اطلاعات مربوط به آن سازمان را فراهم کند.
- Disruption یا خرابکارانه
هدف هکر از کار انداختن سرویس های یک شرکت می باشد.
- نقض امنیت شبکه با هدف Geopolitical یا سیاسی
هدف هکر مقابله با سیاست های یک کشور می باشد.
Distributed Denial Of Service Attack
به حملاتی گفته می شوند که با از کار انداختن سرویس های یک سازمان امنیت شبکه آن سازمان را مختل می نمایند.
در این حملات معمولا هکر از یکسری Zombie استفاده می کند Zombie ها در واقع کامپیوتر های هستن که امنیت شبکه آنها نقض و تحت کنترل هکر می باشند که یک هکر توسط آنها می تواند به یک مقصد خاص حمله کند و سرویسی را از کار بندازد.
حملات DDOS به 3 دسته زیر تقسیم می شوند:
-
Direct
حملات DDOS می باشد که مستقیما توسط هکر و یا Zombie ها به سمت مقصد یا قربانی انجام می شود.
-
Reflected
در این حمله Attacker از Source Address مربوط به Victim استفاده می کند و ترافیک سنگینی را با Source Address قربانی به سمت Zombie ها ارسال می کند و Zombie ها پاسخ به این ترافیک را به Victim ارسال یا Reflect می کنند به عبارت دیگر در این حمله Zombie ها نقش Reflector را دارند.
حمله ای با هدف نقض امنیت شبکه Ping به سمت Broadcast می باشد که در صورتی که Source Address مربوط به Ping را آدرس مربوط به قربانی قرار دهید تمامی Replay ها از شبکه به سمت قربانی خواهد بود.
-
Amplification
به حملاتی گفته می شود که Request آنها کوچک ولی Replay آنها بزرگ می باشد برای مثال DNS Query یک Request کوچک می باشد در حالی که Replay آن شامل اطلاعات بیشتری می باشد.
در شکل زیر می توانید نحوه اجرای این نوع حملات را مشاهده کنید.
Social Engineering Methods
به حملاتی به امنیت شبکه گفته می شود که از طریق روش های مهندسی اجتماعی انجام می شود این حملات از طریق متدهای صحبت کردن و هم از طریق ابزار قابل پیاده سازی می باشد.
روش های معمول Social Engineering که منجر به به خطر افتادن امنیت شبکه خواهد شد را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
-
Phishing
این حمله با هدف نقض امنیت شبکه معمولا از طریق یک Email از طریق یک منبع قانونی و معتبر مانند یک بانک و یا شرکت برای تغییر حساب کاربری و یا اطلاعات استفاده می شود که در درون این ایمیل معمولا یک هکر از آدرس یک وب سایت و یا فایل استفاده می کند در این حمله در صورتی که شما وب سایت مورد نظر را باز کنید و اطلاعات خود را وارد کنید هکر به تمامی اطلاعات شما دسترسی خواهد داشت.
-
Malvertising
Malicious Advertising برروی Trusted Website ها می باشد به عبارت دیگر شما می توانید تبلیغات خود را در سایت های معروف تبلیغاتی قرار دهید و در صورتی که قربانی برروی تبلیغات شما کلیک کند قربانی را به وب سایت دیگری منتقل می کند که برای دزیدن اطلاعات قربانی می باشد این یعنی نقض امنیت شبکه و امنیت قربانی.
-
Phone Scams
در این حمله هکر با تماس با یکی از کارمندان یک شرکت او را متقاعد می کند که یکسری از اطلاعات را به او بدهد و امنیت شبکه را نقض می کند.
روش های جلوگیری در برابر حملات Social Engineering
- Training
آموزش پرسنل و افراد با موضوع امنیت شبکه بهترین راه جلوگیری از این نوع حملات می باشد.
- Password Management
استفاده از پسورد های پیچیده و Complex برای حفظ امنیت شبکه
- Two-Factor Authentication
حفظ امنیت شبکه با استفاده از دو روش برای Authentication
- Antivirus/Antiphishing
حفظ امنیت شبکه با استفاده از نرم افزار های Antivirus و Antiphishing
- Information Classification
دسته بندی اطلاعات براساس اهمیت آنها
- Document Handling and Destruction
اصل امنیت شبکه برای از بین بردن اطلاعات بایستی مطمئن شوید که اطلاعات قابل بازیابی نباشند را تاکید می کند.
- Physical Security
طبق اصول امنیت شبکه بررسی Background Check افراد قبل از استخدام، الزامیست
Malware Identification Tools
به هر نرم افزار مخربی برای امنیت شبکه Malware می گویند شناسایی این نرم افزار ها مشکل می باشد بدلیل اینکه معمولا این نرم افزار ها درون نرم افزار های معمولی و کاربردی قرار می گیرند و چون معمولا این نرم افزار ها Encrypte می شوند به راحتی قابل شناسایی نمی باشند.
برای شناسایی Malware ها می توانید از ابزارهای زیر استفاده کنید:
-
Packet Capture
با استفاده از SPAN و RSPAN و Wireshark شما می توانید ترافیک شبکه را Capture و مانیتور کنید.
-
SNORT
یکی از قدیمی ترین سیستم Open Source در زمینه IDS و IPS می باشد که در حال حاضر تحت عنوان Source Fire تحت مالکیت شرکت سیسکو می باشد و فایروال های شرکت سیسکو تحت عنوان FirePower با امکان Source Fire قابل ارائه می باشند که برای شناسایی Malware ها و بالا بردن ضریب امنیت شبکه استفاده می شوند.
-
Netflow
استفاده از پروتکل های مانیتورینگ Netfow که امکان شناسایی و آنالیز ترافیک شبکه را به شما می دهند.
-
IPS Events
با استفاده از Alarm ها و Event هایی که توسط سیستم های IPS تولید می شوند.
-
Advanced Malware Protection
یکی از ابزارهای تخصصی امنیت شبکه برای شناسایی این Malwareها استفاده از Cisco Advance Malware Protection(AMP) می باشد که جزیی از Cisco FirePOWER می باشد.
-
NGIPS
ابزای مفید برای امنیت شبکه :با استفاده از Cisco FirePOWER Next Generation IPS شما می توانید Malware ها را شناسایی کنید NGIPS ها به صورت Centrally توسط Cisco FireSIGHT مدیریت می شوند و می تواند شامل قابلیت هایی مانند AMP و Application Visibility and Control و URL Filtering باشد.
همچنین پیشنهاد می کنیم این دوره آموزشی را ببینید: دوره آموزش پیاده سازی امنیت در لایه های شبکه
برگرفته از کتاب CCNA Security مهندس فریبرز فلاح زاده
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
نقشه راه CISA برای هوش مصنوعی
4 بازدید
-
امنیت سرور و ابزارهای امنیتی آن
4 بازدید
-
معرفی گواهینامه هکر اخلاقی معتبر 13 CEHv
12 بازدید
-
هرآنچه که لازم است در مورد شبکه بی سیم و امنیت آن بدانیم!
11 بازدید
-
درباره دوره آموزشي امنيت Security سيسکو دوران آکادمی بيشتر بدانيد
32 بازدید
-
امنیت اطلاعات چه فرقی با امنیت سایبری دارد؟
25 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید