آگاهی رسانی امنیتی یا Security Awareness
آگاهیرسانی امنیتی یا Security Awareness چیست و چرا اهمیت دارد؟
یکی از مسائل مهمی که از خطرات آنلاین و وقوع جرایم سایبری پیشگیری میکند؛ آگاهیرسانی امنیتی و افزایش دانش کاربران است. بسیاری از مجرمان سایبری، کارمندان سازمانها و کاربران ناآگاه را مورد هدف قرار میدهند و با سواستفاده از عدم آگاهی آنها، امنیت دادهها را به خطر میاندازند. بنابراین نباید از اهمیت Security Awareness غافل شد. در همین راستا در این مطلب قصد داریم به بررسی اهمیت آگاهیرسانی امنیتی و نکات مهم آن بپردازیم؛ در ادامه همراه ما باشید.
چرا آگاهیرسانی امنیتی (Security Awareness) اهمیت دارد؟
آگاهیرسانی امنیتی، یک راهکار مهم برای افزایش امنیت اطلاعات و کاهش خطرات احتمالی در فضای رایانه است. به عبارت دیگر؛ Security Awareness به واسطه آموزش کارکنان سازمانها و کاربران فضای دیجیتال و افزایش دانش آنها در زمینه حفاظت اطلاعات، از بروز تهدیدات و حملات سایبری جلوگیری میکند.
در بسیاری از موارد، عدم آگاهی کاربر، او را به طعمه خوبی برای حملات سایبری تبدیل میکند. بر همین اساس، هکرها و مهاجمان، با سو استفاده از دانش کم کاربر، در سیستم نفوذ کرده و دادهها را سرقت کرده یا به نحو دلخواه تغییر میدهند. برای مثل ممکن است یک کاربر ناآگاه، روی یک لینک آلوده کلیک کرده و یا یک فایل آلوده را در سیستم خود باز کند و موجب سرقت اطلاعات شود. چنین حملاتی میتواند موجب درز اطلاعات حساس سازمانی شود و در سطح گسترده به افراد آسیب وارد سازد؛ بنابراین افزایش آگاهی در زمینه امنیت اطلاعات امر بسیار مهم و حیاتی است.
سازمانها همزمان با افزایش تجهیزات امنیتی خود، میتوانند با آموزش و آگاهیرسانی امنیتی به کارکنان، احتمال وقوع چنین حملاتی را به طرز چشمگیری کاهش دهند. البته لازم به ذکر است که چنین آموزشهایی تنها زمانی کاربرد خواهد داشت که پس از آگاهیرسانی؛ مورد آزمون قرار بگیرد تا از آمادگی و آگاهی کارکنان اطمینان حاصل شود.
آگاهیرسانی امنیتی برای کدام گروه از افراد و کدامیک از کارمندان سازمانها ضروری است؟
بدون شک افزایش آگاهی در خصوص جرایم آنلاین برای همه افراد از هر سازمان و در هر جایگاه شغلی لازم و ضروری است. با این حال اهمیت این آموزش، برای افرادی که با تجهیزات الکترونیک و کامپیوترها سر و کار دارند؛ غیرقابل انکار است. به عبارت دیگر؛ همه افرادی که به نحوی از تکنولوژی و سیستمهای هوشمند استفاده میکنند، به آگاهیرسانی امنیتی نیاز دارند. با افزایش آگاهی کاربران نسبت به خطرات احتمالی و نحوه وقوع آنها، ریسک این حملات و آسیبها به حداقل میرسد و در دراز مدت با جلوگیری از سرقت اطلاعات، مانع ورود خسارتهای مالی یا آسیبهای معنوی به حسن شهرت افراد و سازمانها میشود.
بیشتر بخوانید: چرا باید بر طبق استانداردهای بینالمللی، امنیت سایبری را بیاموزیم؟
در آگاهیرسانی امنیتی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
در برنامههای آموزشی برای افزایش آگاهی امنیتی، باید کاربران را با تهدیدات احتمالی، انواع روشهای حمله، راههای مقابله با حملات و روشهای برخورد با آن آشنا کرد. در همین راستا شبیهسازی حملات واقعی مطابق با آخرین متدهای استفاده شده توسط مجرمان سایبری، میتواند یک روش مناسب برای آموزش عملی باشد.
در ادامه به چند نکته مهم که آگاهیرسانی در خصوص آنها ضروری است؛ اشاره میکنیم:
-
ایمیلهای ناشناس
در بسیاری از موارد مجرمان با ارسال یک ایمیل آلوده که حاوی یک لینک یا فایل ناشناخته است؛ به اطلاعات کاربر دسترسی پیدا میکند. در همین راستا کاربران باید از باز کردن ایمیلهای ناشناس خودداری کنند و بدون اطمینان از جوانب امر، روی یک فایل یا لینک کلیک نکنند.
-
استفاده از نام کاربری و رمز عبور مطمئن
کاربران فضای دیجیتال نباید از یک نام کاربری و رمز عبور برای همه سیستمها و اکانتها استفاده کنند. علاوه بر این؛ اطلاعات حساب کاربری نباید از ترکیب نام و سال تولد و سایر جزئیات شخصی تشکیل شده باشد. بنابراین برای افزایش امنیت اطلاعات، باید از پسوردها و نامهای پیچیده و فرمولهای منحصربهفرد استفاده کرد. علاوه بر این بسیار مهم است که از یادداشت کردن پسورد در کاغذ یا یک محل ناامن خودداری شود.
-
دسترسی محدود برای کارمندان سازمانها
برای افزایش امنیت اطلاعات در شرکتها و سازمانها، بهتر است همه افراد به طور یکسان به همه اطلاعات دسترسی نداشته باشند و صرفا هر کارمندی به مقدار محدودی از دادهها دسترسی داشته باشد.
-
استفاده از آنتیویروس
یکی از راهکارهای مهمی که نقش بهسزایی در کاهش حملات سایبری ایفا میکند؛ استفاده از نرمافزارهای آنتیویروس بهروز و معتبر است. کاربران باید بهروزرسانی نرمافزارهای امنیتی را جدی گرفته و از فعال بودن آنها اطمینان حاصل کنند.
علاوه بر توجه به همه نکات مذکور، در برنامههای Security Awareness باید به موارد زیر نیز توجه شود:
- نحوه دسترسی از راه دور امن به سیستمها
- نحوه برخورد با شرایط اضطراری
- چگونگی پیکربندی امن سیستمها
جمعبندی
در این مطلب به بررسی دلایل اهمیت آگاهیرسانی امنیتی و نحوه اجرای آن پرداختیم. بخش اعظمی از جرایم سایبری با سو استفاده از عدم آگاهی کاربران انجام میشوند؛ بنابراین، کاربران با Security Awareness نسبت به خطرات و نحوه مقابله با آنها آگاه میشوند و در نتیجه احتمال این حملات کاهش مییابد.
در حال حاضر بسیاری از سازمانها اهمیت Security Awareness را درک کردهاند. در همین راستا با آگاهیرسانی امنیتی از بروز خسارتهای مادی یا معنوی جبرانناپذیر جلوگیری کرده و با آموزش کارمندان خود نسبت به امنیت اطلاعات و دادهها اطمینان حاصل میکنند.
مجموعه دوران آکادمی به کمک مدرسان متخصص و مجرب و با برگزاری دورههای آموزشی مختلف در حوزه IT و امنیت اطلاعات، به افزایش مهارت و دانش کارمندان سازمانها کمک میکند و نقش بهسزایی در هموار شدن مسیر حرفهای کسب و کارها ایفا مینماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دورههای آموزشی تخصصی دوران آکادمی میتوانید همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
نقشه راه CISA برای هوش مصنوعی
4 بازدید
-
امنیت سرور و ابزارهای امنیتی آن
4 بازدید
-
معرفی گواهینامه هکر اخلاقی معتبر 13 CEHv
12 بازدید
-
هرآنچه که لازم است در مورد شبکه بی سیم و امنیت آن بدانیم!
11 بازدید
-
درباره دوره آموزشي امنيت Security سيسکو دوران آکادمی بيشتر بدانيد
32 بازدید
-
امنیت اطلاعات چه فرقی با امنیت سایبری دارد؟
25 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید