VPN چیست و چرا استفاده از آن ضروری است؟ 💡

امنیت و حریم خصوصی در فضای اینترنت همیشه یکی از مشکلات و ترس‌های بزرگ افراد و سازمان‌ها بود. این مشکل هر روز با پیشرفت مِتدهای هک، خطرناک‌تر نیز می‌شود. ماهیت اصلی شبکه خصوصی مجازی برای بسیاری از افراد، داشتن امنیت بیشتر در فضای آنلاین و دسترسی به اینترنت و حفظ ایمنی فناوری «شبکه خصوصی مجازی» استفاده می‌کنند. البته این مفهوم در کشور ما بیشتر به‌منظور دور زدن فیلترینگ در اذهان جا افتاده است. اما VPN دقیقاً چیست و چگونه کار می‌کند؟

تعریف شبکه خصوصی مجازی (VPN)

وی پی ان

VPN مخفف Virtual Private Network است. این سرویس به کاربران این امکان را می‌دهد که از طریق یک تونل رمزگذاری‌شده به اینترنت وصل شوند. تکنولوژی‌ای که مسیر ترافیک اینترنت را از یک سرور دیگر تغییر می‌دهد تا از آن عبور کرده و با این کار، هویت اصلی کاربر را جعل کند.

با دوران آکادمی حرفه‌ای آموزش ببینید و متخصص شوید.

یک VPN چگونه کار می‌کند؟

با وصل شدن به وی‌پی‌ان، دستگاه موردنظر اول یک ارتباط امن با سرور VPN برقرار می‌کند. بعد تمام داده‌های ارسالی و دریافتی رمزگذاری شده و از طریق سروری که مشخص شده است عبور می‌کند. این عمل باعث می‌شود که فعالیت‌ آنلاین کاربر قابل رصد نباشد و ردیابی نشود. حتی می‌تواند آدرس IP کاربر را تغییر دهد، به طوری که سایت‌های مختلف نتوانند مکان واقعی او را شناسایی کنند. این موضوع خصوصاً برای کسانی که در کشورهایی با محدودیت‌های اینترنتی شدید زندگی می‌کنند، حائز اهمیت زیادی است.

کاربردهای رایج VPN

افراد و سازمان‌ها برای مقاصد خاصی از وی‌پی‌ان استفاده می‌کنند، این اهداف عبارتند از:

توپولوژی شبکه

کسب‌وکارها

برقراری امنیت بین دفاتر و شعب.

توپولوژی شبکه

کاربران شخصی

برای حفظ امنیت اطلاعات بانکی و تماس‌های آنلاین.

توپولوژی شبکه

دانشجویان و محققان

دسترسی به منابع بین‌المللی علمی که برای بعضی مناطق و کشورها محدود شده است.

توپولوژی شبکه

روزنامه‌نگاران و فعالان حقوق بشر

پیشگیری از سانسور و یا ردیابی توسط نهادهای ضد آزادی بیان.

یک مثال ساده از عملکرد VPN

مثلاً اگر در یک رستوران به وای‌فای عمومی متصل شوید، در صورت امکان باید Vpn خود را فعال کنید چون در غیر این‌صورت هکرها اطلاعات شما را رهگیری می‌کنند. وی پی ان اطلاعات شما را رمزگذاری می‌کند و اجازه دیده شدن آن را به دیگران نمی‌دهد.

مزایا و معایب استفاده از VPN

VPN به عنوان یک سپر امنیتی مستحکم، نقات ضعف و قوت‌های خود را نیز دارد:

وی پی ان

مزیت

ارتقاء امنیت، ناشناس ماندن در اینترنت، امکان دسترسی به محتوای فیلتر شده.

وی پی ان

عیب

کم شدن سرعت اینترنت، پرداخت هزینه (برای Vpn پولی) نیاز به دقت در پیدا کردن سرویس‌های معتبر، نیاز به تنظیمات فنی دقیق.

تفاوت VPN رایگان و پولی

VPN های رایگان اُفت سرعت زیادی دارند اما امنیت و حریم خصوصی را برای کاربر مُهیا می‌کنند. از طرفی ، سرویس‌های پولی امکانات پیشرفته‌تری فراهم می‌کنند و برای «آموزش امنیت» و حفاظت از داده‌های حساس بهتر عمل می‌کنند. خطری که در فیلترشکن های رایگان وجود دارد این است که ممکن است داده های کاربران را جمع کرده و در دارک وب به فروش برسانند.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد دوره‌ها و اساتید با مشاورین دوران آکادمی در ارتباط باشید.

آیا VPN یک راه‌حل کامل برای امنیت است؟

وی‌پی‌ان ‌ها حریم خصوصی شما را تا حدود بسیار زیادی ایمن می‌کنند، اما نباید فقط به آن‌ها متکی بود باید آن را با راه‌های دیگر امنیتی مثلاً استفاده از آنتی‌ویروس، به‌روزرسانی نرم‌افزارها و آموزش Security ضروری است. همچنین کاربران باید دقت کنند که از VPN های معتبر و ایمن استفاده کنند تا امنیت دیتای امنیتی به خطر نیافتد.

نقش VPN در دنیای فناوری اطلاعات

اغلب متخصصان آی‌تی و امنیت سایبری از VPN جهت حفظ ایمنی کار خود با شبکه، در دوره‌های «آموزش    Network»  و «دوره آموزشی امنیت» استفاده می‌کنند و به اهمیت این فناوری می‌پردازند و روش‌های پیاده‌سازی آن را آموزش می‌دهند. علاوه بر این، شرکت‌های بزرگ عموماً از VPN های سازمانی استفاده می‌کنند تا ارتباطات داخلی خود سازمان را هم محرمانه نگه‌دارند.

بسیاری از افراد، خصوصاً در کشور ما، تصور می‌کنند که vpn برای دور زدن محدودیت‌های پلتفرم‌های فیلتر شده است. اما این فناوری یک لایه امنیتی اضافه برای ارتباطات اینترنتی ایجاد می‌کند و برای ایمنی کامل باید همراه با سایر تدابیر امنیتی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین، کاربران باید علاوه بر استفاده از VPN، دانش خود را درباره «آموزش شبکه» و اصول امنیت سایبری افزایش دهند. با این حال باز هم باید درنظر داشته باشید که با پیشرفت فناوری، هکرها هم راه‌های جدید پیدا می‌کنند. بنابراین، داشتن دانش درمورد روش‌های حملات سایبری و پیدا کردن راهبردهای امنیتی جامع برای فعالان این زمینه، نوعی الزام است.

بیشتر بخوانید :