سوئیچ لایه دو
سوئیچ لایه دو جزو یکی از سوئیچ های بسیار پرکاربرد است. این نوع سویچ در حقیقت سویچ دستگاه و یا شبکه است. کارکرد اصلی سویچ لایه دو در لایه پیوند دادهای (2 OSI Layer) است و برای مشخصکردن مسیر ارسال از آدرس مک استفاده میکنند. این نوع سوئیچ برای ایجاد اتصال و منتقلکردن دادهها در شبکههای محلی (LAN) از روشهای سوئیچینگ مبتنی بر سختافزار استفاده میکند. در ادامه قصد داریم دررابطهبا سویچ لایه دو صحبت کنیم. اگر شما نیز کنجکاو هستید بیشتر درباره این سوئیچ بدانید در ادامه با ما همراه باشید:
معرفی سوئیچ لایه دو
سویچ لایه دو جزو یکی از انواع سویچهای شبکه بهحساب میآید. سویچ لایه دو یک وظیفه بسیار مهم به عهده دارد و آن هم این است که بسته دادههای درون شبکه LAN را از نقطه مبدا به نقطه مقصد میرساند. این سوئیچ، معرفی دستگاهها به یکدیگر را طبق آدرس فیزیکی (MAC) انجام میدهد و فریمهای مختلف را به آنها ارسال میکند.
مک آدرس دستگاه هر شبکه، به معنای شناسه یکتا برای آن دستگاه است که طبق آن سویچ میتواند بسته دادهها را به دستگاه مقصد هدایت کند. سویچ لایه دو برخی از ویژگیهای مخفی را نیز در خود قرار داده است. از جمله این ویژگیها میتوان به قابلیت VLAN که باعث فراهمآوردن تقسیم شبکه محلی به بخشهای جداگانه میشود و همچنین ویژگیهای امنیتی مانند استفاده از پروتکل STP برای پیشگیری از بروز حلقههای بسته در شبکه اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: سوئیچ لایه سه چیست؟
دلیل استفاده شرکتها از سوئیچ لایه دو چیست؟
سویچهای لایه دو نقش بسیار مهمی در شبکههای محلی (LANs) دارند و معمولاً از اصلیترین گزینههای شرکتها محسوب میشوند. از دلایلی که سبب میشود تا شرکتها نسبت به خرید سویچهای موردنظر اقدام کنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش عملکرد شبکه
ترافیک در شبکههای محلی با استفاده از سویچهای لایه دو تقسیم میشود و فریمها به شکل موازی میان دستگاههای موردنظر ارسال میشوند. این ویژگی مواردی چون افزایش پهنای باند، کاهش تداخل و بهبود عملکرد شبکه را به همراه دارد. بهعنوان نمونه، در شبکههای محلی با سویچ لایه دو، ارسال فریمها به دستگاه بهصورت مستقیم انجام میشود. این در صورتی است که در شبکههایی که از هاب استفاده میکنند، ارسال فریمها به دستگاهها بهصورت پخشی صورت میگیرد که این نیز باعث کاهش عملکرد شبکه و ایجاد تداخل میشود.
اتصال دستگاههای درون شبکه
سویچهای لایه دو برای اتصال ابزار و کلاینتها به شبکههای محلی، نقش واسط را ایفا میکنند. آنها هدایت بستهها به پورتهای درون شبکه را بهخوبی انجام میدهند؛ به همین دلیل، امکان اینکه دستگاهها بتوانند اطلاعات را بهصورت مستقیم به بایکدیگر مبادله نمایند نیز وجود دارد.
امنیت شبکه
سویچهای لایه ۲ قابلیتهای بسیار منحصربهفردی را برای شبکهها فراهم میآورند. آنها میتوانند ترافیکهای موردنظر را با استفاده از لیست کنترل دسترسی (ACL) و فیلترها محدود کنند و به کاربران و شبکهها امکان دسترسی به شبکهها را بدهند. علاوه بر این مورد، سویچهای لایه دو امکان پیشگیری از ایجاد حملات سایبری رایج را نیز دارند؛ البته اگر بتوانند بهصورت صحیح پیکربندی شوند.
فراهمکردن بستری برای ارسال بستهها
سویچهای لایه دو به شکل یک نقطه تبادل ترافیک در شبکه عمل میکنند و هدایت فریمها را بر اساس مک انجام میدهند. آنها میتوانند توزیع فریمها به پورتهای مقصد را با استفاده از جدول مک انجام دهند. این امر سبب میشود تا فریمها به شکل واضحتر و با سرعت بیشتر به دستگاه موردنظر برسند.
مدیریت شبکه
سویچهای لایه دو امکانات مدیریتی بسیار خوب و متنوعی را برای شبکهها فراهم میآورند. آنها دارای قابلیتهای کاربردی چون تنظیم VLAN ها، مانیتورینگ ترافیک و پیکربندی پورتها را دارند. این قابلیتها امکان این را به مدیران شبکه میدهند تا بتوانند عملکرد شبکهها را بهبود بخشند و مشکلات را برطرف نمایند.
عملکرد سوئیچ لایه دو چگونه است؟
سویچهای لایه دو، هدایت بستهها به دستگاههای مقصد موردنظر را با استفاده از جدول مک آدرس انجام میدهند. زمانی که سویچ یک بسته را ارسال میکند، جدول مک آدرس مقصد و مبدأ در سرآیند بسته موردنظر را مورد بررسی قرار میدهد.
سپس سویچ با بهرهگیری از جدول مک آدرس تعیین میکند که آیا در جدول مک آدرس مقصد موجود است و یا خیر. در نهایت با توجه و بررسی اطلاعات موجود در جدول مک، تصمیم میگیرد که بستهها را به کدام پورت خارجی ارسال نماید.
اگر مک آدرس مقصد در جدول موجود باشد، سویچ بسته موردنظر را به محل پورت مرتبط با مک آدرس مقصد ارسال میکند. این عملیات با نام (ارسال به پورت مقصد) شناسایی میشود. به همین دلیل، بستههای داده به پورتهای دیگر ارسال نمیشوند و فقط به دستگاه مقصد میرسند.
جدول مک آدرس بهصورت دورهای بهروزرسانی میشود و آدرسهای جدید را بهصورت خودکار یادداشت میکند. سویچ همیشه دانش و مهارت کافی دررابطهبا ارسال بستههای داده به دیگر دستگاههای مقصد را دارد.
پیشنهاد ما: دوره ای آموزش شبکه
کاربرد سوئیچ لایه دو در شبکه چیست؟
سویچ لایه دو جزو یکی از اصلیترین مولفههای شبکههای محلی LAN است و جهت ارائه عملکرد مناسبتر در شبکههای محلی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. در زیر میتوانید با برخی از کاربردهای اصلی سویچ لایه دو آشنا شوید:
امنیت شبکه
سویچ لایه دو باعث افزایش امنیت شبکه میشود؛ زیرا بستههای داده به پورتهای دیگر ارسال نمیشوند و فقط و فقط به دستگاه مقصد میرسند. به همین دلیل، دستگاهها قادر نیستند تا بستههای داده را کنترل نمایند و اطلاعات مربوط به دیگر دستگاهها را نظارت کنند.
استفاده از پروتکل درخت پوشا
سویچهای لایه دو جهت جلوگیری از بروز حلقههای بسته در شبکه، از پروتکل Spanning tree استفاده میکنند. این پروتکلها مسیریابی را بهصورت خودکار تنظیم کرده و مانع بهوجودآمدن حلقههای بسیار زیاد در شبکهها میشود.
شبکه محلی مجازی (VLANا)
سویچهای لایه دو دارای قابلیت ایجاد شبکههای محلی مجازی هستند. شبکههای محلی با استفاده از VLAN به قسمتهای جداگانهای تقسیم میشوند که نمیتوانند بهصورت عادی به یکدیگر دسترسی داشته باشند. در نتیجه امنیت افزایش پیدا میکند و مدیریت شبکه کارآمدتر و دقیقتر میشود.
جداسازی ترافیک
سویچ لایه دو ترافیک شبکهها را جدا میکند و بستههای داده را فقط به دستگاه مقصد ارسال مینماید. این مورد سبب افزایش پهنای باند و کارایی شبکه میشود؛ زیرا بین دستگاهها ترافیک شبکه تقسیم میشود و ارسال بسته فقط به گروههای مقصد صورت میگیرد.
ترافیک شبکه
سویچ لایه دو دارای قابلیت مدیریت ترافیک است و با بهرهگیری از خصوصیاتی چون QoS قادر است تا بر اساس نیازهای شبکه، اولویتبندی ترافیک را انجام دهد و منابع شبکه را بهینهسازی نماید.
ویژگیهای سوئیچ لایه دو
در زیر میتوانید با برخی از ویژگیهای برجسته سویچ لایه دو آشنا شوید:
- در لایه Data Link مشغول به فعالیت است.
- فریمها را طبق مک آدرس به مقصد ارسال میکند.
- تنها با مک آدرس کار میکند.
- برای کاهش ترافیک LAN مورداستفاده قرار میگیرد.
- دارای سرعت بالایی است.
- دارای یک دامنه پخش واحد است.
- داخل یک شبکه ارتباط برقرار میکند.
معرفی چند سوئیچ لایه دو مناسب
مطمئناً تا به این جای مطلب با سویچ لایه دو آشنا شدهاید و میدانید که این محصول دارای چه کاربرد و اهمیتی است. حال در اینجا قصد داریم تا چند نوع سویچ لایه دو مناسب را به شما معرفی کنیم تا بتوانید یک انتخاب مناسب و هوشمندانه داشته باشید. در زیر میتوانید با برخی از انواع پرکاربرد سویچهای لایه دو آشنا شوید:
- سوئیچ 24 پورت گیگابیتی دی لینک Dlink DGS-1024C 24-Port Gigabit
- سوئیچ 16 پورت گیگابیتی دی لینک مدل D-Link DGS-1016D
- سوئیچ شبکه دی لینک DES-1018MPV2 مدل 18 پورت
- سوئیچ شبکه دی لینک 8-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch مدل DMS-108
سخن پایانی
سویچهای لایه دو همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم، از سویچهای شبکه بهحساب میآیند که انجام یک وظیفه مهم و کاربردی را به عهده دارند. این نوع از سویچها دارای کاربردهای مختلفی هستند و به طور معمول در شرکتها مورداستفاده قرار میگیرند. شرکتها نیز به دلیل یک سری عوامل خاص نیازمند استفاده از این نوع سویچها هستند. ممکن است که شما دررابطهبا سویچ لایه دو اطلاعاتی نداشته باشید، به همین دلیل ما مطالبی را دررابطهبا این موضوع ارائه کردیم. امیدواریم که مطالب ذکر شده در این مقاله در بالابردن اطلاعات شما مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید