آموزش شبکه و آینده شغلی این رشته
اهمیت آموزش شبکه
امروزه شبکه های کامپیوتری نقش بسیار مهم و حیاتی را در جوامع و به خصوص در شرکت ها، سازمان ها و ادارات بازی می کنند. کاربران سازمان ها در بستر شبکه اطلاعات و دیتای مورد نیاز را با یکدیگر تبادل می کنند، ایمیل ها و پیام های صوتی و تصویری در سراسر جهان در بستر شبکه ها تبادل و ارسال می شوند، همچنین تراکنش های بانکی، تصاویر دوربین های سطح شهر، همه و همه در بستر شبکه های کامپیوتری انتقال می یابند.
امروزه کمتر جایی را میتوان پیدا کرد که نیاز به شبکه نداشته باشد، رشد روز افزون استفاده از کامپیوترها و نرم افزارها در شرکت ها و سازمان های مختلف عامل اصلی آن می باشد، از این رو نیاز به متخصصین و کارشناسان شبکه چه در داخل و چه در خارج از کشور بیش از هر زمان دیگر نمود پیدا کرده است، با توجه به همین نکات اهمیت یادگیری شبکه به عنوان یکی از مهمترین آموزش های حوزه فناوری اطلاعات به شمار می شود.
فرصت های شغلی در زمینه شبکه
رشد چشمگیر فناوری اطلاعات و به خصوص شبکه طی سالیان اخیر زمینه ساز ایجاد فرصت های شغلی فراوانی دراین بخش شده است. این امر سبب شده تا بسیاری از علاقمندان IT با هدف ارتقاء سطح دانش و اطلاعات خود به شرکت در دوره های آموزش شبکه گرایش پیدا کنند.
وقتی صحبت از پیشرفت های شگفت انگیز در شبکه های کامپیوتری می شود، به معنای واقعی کلمه ده ها فناوری وجود دارد که راه را هموار کرده و زمینه را برای این پیشرفت بزرگ فراهم میکند.
همچنین وقتی شخصی به دنبال بدست آوردن مهارتی در زمینه شبکه باشد، باید دوره های مختلف آموزش شبکه را تجربه کند که همه حول هسته اصلی آموزش شبکه قرار دارد. دوره های آموزشی شبکه های کامپیوتر که هرکدام از متخصصان فناوری ارتباطات گذرانده اند، هرکدام شاخه های منحصر به فرد خود را دارند.
دوره های آموزش شبکه های رایانه ای معمولاً در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از طریق برنامه های تحصیلی در علوم کامپیوتر و سیستم های ارتباطی-اطلاعاتی، فناوری شبکه های کامپیوتری و الکترونیک و فناوری رایانه ارائه می شود.
برنامه های آموزشی آکادمیک کارشناسی به طور کلی دانشجویان را برای موقعیت های شغلی اولیه و مبتدی در مشاغل شبکه های کامپیوتری آماده می کند و اما دوره های تخصصی بیشتری برای افراد واجد شرایطی که به دنبال موقعیت های بالاتری در رشته خود هستند وجود دارد . از طریق برنامه های شرکت هایی مانند Cisco , LPI , Microsoft و CompTIA که گواهینامه ای را نیز در پایان دوره به دانش پذیران ارائه می کند. برنامه های آموزش تکمیلی نیز بیشتر بر جنبه های تحقیق و توسعه این حوزه تمرکز می کنند.
برخی از مفاهیم استانداردی که دوره های آموزش شبکه پوشش میدهند
موضوعات اصلی شبکه (LAN ها ، WAN ها ، اترنت و غیره)
عیب یابی و حل مشکلات شبکه
فناوری های بی سیم (مانند Wi-Fi و بلوتوث) و امنیت
امنیت انواع مختلف شبکه، از جمله حریم های امنیتی رایانه ای
انواع احراز هویت و تنظیمات و مدیریت مربوط به شبکه
طراحی و پیاده سازی شبکه
دوره های رایج آموزش شبکه
1-دوره آموزش مبانی و مفاهیم شبکه Network+
2-دوره آموزش Cisco CCNA
3-دوره آموزش مدیریت شبکه های مایکروسافت MCSA
شبکه های کامپیوتری
اصول اولیه در کلاس های آموزش شبکه با یادگیری آزمایشگاهی پوشش داده میشود. دانش پذیران این دوره ها، مباحث عمومی در مورد ارتباطات الکترونیکی داده ها، اصطلاحات کلی این صنعت، تجهیزات کاربردی و سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز را فرا میگیرند. موضوعات این مباحث اغلب شامل موارد زیر میباشد:
شبکه های گسترده (WAN)
شبکه های محلی (LAN)
پیکربندی آدرس های پروتکل اینترنت (IP)
مدل استاندارد اتصال سیستم باز (OSI) و TCP/IP
آشنایی با روترها، سوییچ ها و سایر تجهیزات سخت افزاری شبکه
شبکه محلی کابلی
شبکه های بی سیم
اگرچه یادگیری اصول اولیه شبکه های کامپیوتری برای پیشرفت ضروری است، اما رسیدن به اهداف و مزایای واقعی، با تمرین (عملی) به دست می آید و یک دوره شبکه بی سیم، تجربیات دانش پذیران را برای انجام کار حرفهای در این زمینه فراهم می کند. در طول این کلاس ها، دانش آموزان با استفاده از مهارت های خود برای طراحی، راه اندازی و عیب یابی شبکه، از شیوه های کار با شبکه های بی سیم آگاهی می یابند. عناصر تکمیلی مورد بحث در این آموزش، شامل زیرساخت IP و ملاحظات امنیت بی سیم است.
فارنزیک شبکه های کامپیوتری
رایانه ها و سرورها حجم بی شماری از داده ها و اطلاعات شخصی و سازمانی را ذخیره می کنند و ممکن است به دلایل مختلف این اطلاعات دچار تغییرات و دستکاری های عمدی شده باشد . دوره فارنزیک رایانه به دانش پذیران شبکه های رایانه ای، روشهای مناسب برای انجام تحقیقات بنیادی در فارنزیک رایانه را آموزش می دهد. در این دورهها، تمرکز بر ابزارهایی است که می توانند در طول فرایند تحقیق، تجزیه و تحلیل های جرم شناسی، انواع سیستم عامل ها و قدمت سیستم عامل ها و ملاحظات اخلاقی اساسی مورد استفاده قرار گیرند.
امنیت شبکه
امنیت برای شبکه های سیمی و بی سیم بسیار مهم است، بنابراین دوره های امنیت شبکه جنبه های مختلفی از امنیت را پوشش می دهد. دوره مبانی و مفاهیم امنيت اولين گام برای کسانی است که می خواهند در زمينه امنيت شبکه های کامپيوتری فعالیت کنند. در اين دوره با مفاهيم امنيت شبکه، امن سازی سرويس ها و تجهيزات مورد نیاز آشنا می شويم.
پس از اتمام این دوره آموزشی، افراد برای پیشرفت شغلی خود ساخته و پرداخته می شوند.
همچنین با تجهیزات مورد استفاده برای ایمن سازی انواع مختلف شبکه ها آشنا شده و در سیستم عامل های مختلف و تجزیه و تحلیل خطرات احتمالی امنیتی، تجربه عملی را کسب می کنند. تمرکز بر محصولات موجود برای افزایش امنیت، تأثیرزیادی بر امنیت مشاغل کاربران و موارد پُر خطر و ملاحظات احراز هویت دارد. همچنین بعد از گذراندن اين دوره از آموزش شبکه می توانيد در امتحان Security+ شرکت کرده و مدرک مورد نظر را بدست آوريد.
افراد با یادگیری دانش شبکه و داشتن یک درک جامع از جنبه های اصلی و آگاهی از فنون و شاخه های مهم شبکه های رایانه ای، توانایی پیاده سازی نقشه و راه اندازی یک زنجیره متصل از رایانه ها را خواهند داشت. به طوری که توانایی هرگونه عیب یابی و پشتیبانی و رفع خسارات ناشی از نفوذ ناپذیری شبکهی ایجاد شده را داشته باشند.
از آنجایی که شبکه های بزرگ و سازمانی و صنعتی با مجموعه ای از تهدیدات سایبری نیز روبرو هستند که پیامدهای آن می تواند حقوق افراد و کاربران را نقض کرده و با نفوذ به لایه های شبکه های طراحی شده آسیب جدی ای به منافع اشخاص و سازمان ها وارد می کند، دوره های شبکه با فراگیری آموزش های امنیت سایبری نیز همسو و مکمل هم برگزار میشوند.
نتیجهگیری
در آخر با نظر به اینکه شبکه ها در همه صنایع و توسط تمامی دولت ها مورد استفاده قرار میگیرند و شرکت ها سرمایه هنگفتی را در استخدام بهترین و درخشان ترین نیروهای شبکه های اینترنتی و اینترانتی در نظر میگیرند. تا کارها را آنطور که باید ادامه دهند.
پس یادگیری حرفه ای شبکه های کامپیوتری در تمام نقاط جهان، از نظر شغلی کارایی و تقاضای زیادی داشته و در صورت به روز بودن دانش شبکه، افراد میتوانند درآمد های نسبتاً بالایی در زمینه شغلی خود داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید